Historie

Uitgegeven op: 12 januari 2007

Nederlandse commandos in gevecht met Taliban in Uruzgan

Van onze verslaggever Nol van Bemmel

AMSTERDAM - Nederlandse commandos hebben donderdag een vuurgevecht geleverd in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daarbij hebben Apache-gevechtshelikopters enkele Hellfire-raketten afgevuurd op een huis. Er lijken geen slachtoffers te zijn gevallen.

Het vuurgevecht vond plaats in de Baluchivallei, twaalf kilometer ten noorden van Kamp Holland, nadat een patrouille enkele Taliban-strijders ontdekte en uit hun radioverkeer opmaakte dat een aanval werd voorbereid.

Tijdens het gevecht dat daarop volgde, schoten de commandos met .50-mitrailleurs en mortieren en vroegen ze om luchtsteun toen de strijders zich verschansten in een qala, een Afghaans huis van klei met een hoge omheining.

Na de raketaanval vonden de verkenners geen doden en gewonden in het huis en vervolgden ze hun weg noordwaarts. De Baluchivallei verbindt de belangrijke districten Tarin Kowt en Chora, waar Nederlanders ook veel projecten hebben opgezet. De meeste patrouilles richting Chora rijden uit veiligheidsoverwegingen om. We zoeken de problemen niet op, aldus een woordvoerder.

Bij de ingang van de vallei hebben de Nederlanders een patrouillepost gebouwd om de veiligheid van de bevolking daar beter te kunnen waarborgen. Deze zogeheten multifunctionele qala is permanent bezet door Nederlandse en Afghaanse soldaten die daar rusten, eten, en brandstof halen.

De patrouillepost, genaamd Poentjak, wordt geregeld onder vuur genomen door Taliban-strijders. Sinds de inrichting begin december is de post diverse malen beschoten. Daarbij zijn enkele militairen lichtgewond geraakt. De militaire leiding in Uruzgan vindt de post essentieel voor de gekozen counterinsurgency-strategie en is niet van plan te vertrekken.

Daarnaast rijden verkenningseenheden geregeld door de vallei. Dat leverde vorige week nog twee vuurgevechten op. Een half jaar geleden vond in de vallei een tiendaags offensief plaats, omdat Kamp Holland werd bedreigd. Sindsdien is de vallei weer geinfiltreerd door Taliban-strijders.

Bron: www.tacweb.nl

Uitgegeven op: 12 januari 2007

Nederlanders in zwaar vuurgevecht met taliban

Nederlandse militairen zijn tijdens een patrouille in de Baluchi-vallei in de Afghaanse provincie Uruzgan in een zwaar vuurgevecht met taliban- strijders beland. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Steun
De Nederlanders kregen luchtsteun van enkele Apache-helikopters die raketten afvuurden op een hoeve waar de taliban zich verschuilden. Daarbij zijn geen doden gevallen.

Broeinest
De provincie Uruzgan is een broeinest van Afghaanse taliban-strijders. Het in Tarin Kowt gevestigde Kamp Holland werd al meerdere keren beschoten.

Bron: www.rtlz.nl 

Nederlanders onder vuur

Uitgegeven: 8 januari 2007

DEN HAAG - De afgelopen dagen zijn eenheden van de Nederlandse ISAF-troepen in Uruzgan drie keer onder vuur genomen door vijandelijke strijders.

 Aan Nederlandse zijde zijn daarbij geen gewonden gevallen. Of er tegenstanders zijn geraakt, kon het ministerie van Defensie niet uitsluiten.

Commando's

Vrijdag belandde een gecombineerde verkenningseenheid van Nederlandse commando's en Afghanen in een vuurgevecht bij Kala Kala, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad Tarin Kowt. Een Apache gevechtshelikopter rukte uit om luchtsteun te verlenen, maar hoefde geen wapens in te zetten.

De Afghaanse leden van de verkenningsploeg doorzochten een aantal huizen en troffen daar een kleine hoeveelheid wapens, munitie en opium aan. Later die dag werd de verkenningseenheid nogmaals beschoten. Toen het vuur beantwoord werd, stopte het gevecht.

 

Poentjak

Zaterdag vond een kort vuurgevecht plaats bij patrouillebasis Poentjak. Daar schoot een klein aantal strijders op een voetpatrouille van Nederlanders en een Afghaanse legereenheid. Ook hier schoot een Nederlandse Apache te hulp, maar hoefde die geen wapens in te zetten.

 

Bron: www.nu.nl

 

Uitgegeven op: 21 december 2006

�Wonderparachutist� viert Kerstmis thuis

De 45-jarige marinier Ruud Zahradnik uit Den Helder, die in het Gelderse Wilp zwaar gewond raakte na een mislukte parachutesprong, viert de kerstdagen �gewoon� thuis. De man overleefde op wonderbaarlijke wijze een val van vele honderden meters hoogte. 


Het ziekenhuisbed van de Nieuwedieper wordt vandaag of morgen vanuit de centrale militaire ziekenboeg van de marine in Den Helder verhuisd naar zijn priv�-adres. Op die manier kan hij de feestdagen toch in familiekring doorbrengen. 

De sergeant-majoor der mariniers nam deel aan een parachutetraining in de omgeving van recreatieplas Bussloo. Hij was even tevoren met enkele collega�s opgestegen vanaf vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Na een vrije val weigerde zijn parachute goed open te gaan. Het lukte niet deze te ontkoppelen waarna de reserveparachute verwikkeld raakte in de hoofdchute. Zahradnik viel van grote hoogte als een baksteen naar beneden en kwam neer in een drassig weiland in Wilp. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en de Nieuwedieper werd met onder meer een gebroken heup -en bekken naar het St. Lucas Ziekenhuis in Apeldoorn vervoerd. Vervolgens is hij overgebracht naar de marineziekenboeg in Den Helder. Hij maakt het goed. 

De Koninklijke Marechaussee is een onderzoek begonnen naar de toedracht van het incident. Het is het tweede ernstige parachuteongeval bij het Korps Mariniers dit jaar. In februari overleed tijdens een militaire oefensprong in de Verenigde Staten een 48-jarige officier, toen zijn parachute niet goed open ging en hij tegen een gebouw smakte. 

Bron: http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/denhelder/article1285078.ece?secId=529

Wij wensen onze Para-collega All the best en een voorspoedig herstel toe!

Uitgegeven: 21 december 2006 

Franse commando's hadden Osama tweemaal in vizier

PARIJS - Franse militairen in Afghanistan hebben tot tweemaal toe Osama bin Laden in het vizier gehad, maar kregen van de Amerikaanse bevelhebbers geen toestemming om op de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda te schieten.

Volgens een Franse documentaire hadden de militairen de terreurleider eerst in 2003 op de korrel en zes maanden later, in 2004, nog eens.

Vier Franse militairen die deel uitmaakten van een commando-eenheid zeggen "op verschillende momenten en op verschillende plaatsen" de kans te hebben gehad Osama neer te schieten, maar dat het order daartoe van de Amerikaanse bevelhebbers uitbleef.

De documentaire "Bin Laden: Falen van een klopjacht" wordt in maart uitgezonden via de Franse zenderPlanete.

Bron: www.nu.nl

Uitgegeven: 19 december 2006 23:42

Bush wil strijdkrachten uitbreiden

WASHINGTON - In verband met de langdurige wereldwijde strijd tegen terroristen wil de Amerikaanse president George Bush de Amerikaanse strijdkrachten uitbreiden. Hij gaf de nieuwe minister van Defensie Robert Gates de opdracht een plan ter vergroting van de troepen op te stellen. 

Dat vertelde Bush in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post. Volgens de website van het dagblad dinsdagavond gaf Bush geen schatting over het aantal extra benodigde militairen.

De president zou reageren op de waarschuwingen dat het Amerikaanse leger overbelast dreigt te raken door de aanhoudende inzet in Irak en Afghanistan.

Bron: www.nu.nl

Uitgegeven op: 15 december 2006

Nederlanders betrokken bij grondoperatie in Kandahar

DEN HAAG/ARGHINDAB - Nederlandse grondtroepen zullen deelnemen aan een nieuwe operatie van de internationale troepenmacht tegen Taliban-strijders in de Afghaanse provincie Kandahar. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag bevestigd.

Defensie in Den Haag wil nadrukkelijk niet van een offensief spreken, omdat �dat de indruk wekt dat het alleen om een aanval gaat� op Taliban-strijders. De operatie voorziet juist ook in het zoeken van samenwerking met lokale stamhoofden en in hulpverlening.

De Britse commandant Matt Holmes zei eerder vrijdag al dat honderden Britse, Estse en Deense troepen in Kandahar in actie zijn gekomen. De Nederlanders zijn gestationeerd in Uruzgan, de provincie die aan Kandahar grenst. Holmes zei dat het nu �menens� was.

Volgens Defensie zijn Nederlandse grondtroepen momenteel nog niet betrokken bij de operatie, maar zal dat binnenkort wel gebeuren. Nadere details wilde Defensie in Den Haag niet verstrekken.

Volgens Britse media is de operatie de grootste sinds het begin van de door Canadese NAVO-militairen geleide operatie Medusa in september, eveneens in Kandahar. Daarbij werden circa 500 Taliban-strijders gedood, aldus de NAVO-missie in Afghanistan.

Bron: www.telegraaf.nl

Uitgegeven op: 2 december 2006

 

Vuurgevecht in Uruzgan

DEN HAAG - Een Nederlandse patrouillebasis in Uruzgan is vrijdagavond op 12 kilometer afstand van Kamp Holland onder vuur genomen door mortieren en geweren. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond. Wel raakten twee Afghaanse politiefunctionarissen lichtgewond, doordat ook een nabijgelegen politiepost werd beschoten.

Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag meegedeeld. Het is onduidelijk of er slachtoffers waren aan de kant van de vijand. De beschietingen vonden plaats in het donker. Vanaf Kamp Holland werden lichtkogels afgevuurd. Ook stegen Apache-helikopters op, maar die hoefden niet in actie te komen.

Bron: www.nu.nl

Commando's Uruzgan willen meer vechten...

Uitgegeven: november 2006

De Nederlandse special forces in Afghanistan zijn 'gefrustreerd' omdat ze meer met de Taliban in gevecht kunnen en willen, maar vaak niet mogen.Nederlandse commando's willen meer actie ondernemen tegen de Taliban Het ministerie van Defensie zegt in een reactie de militairen te snappen, maar geeft niet meer vrijheid aan de Nederlandse militairen. 

Aangevallen
De gisteravond uitgezonden documentaire 9:11 Zulu van documentairemaker Vik Franke, de filmer die eind oktober zelf naar de wapens greep toen hij met commando's in een hinderlaag liep, toonde Nederlandse 'special forces' die zeggen meer te kunnen en willen doen tegen de Taliban. Maar vaak mogen ze niet.

Nederlanders mogen alleen het gevecht aangaan wanneer zijzelf of de Afghaanse politie worden aangevallen of beschoten.

Ook Nederlandse officieren begrijpen vaak niet waarom informatie over locaties van de Taliban die zij doorgeven niet beter gebruikt wordt, blijkt uit de documentaire. Sommige officieren wijten dit aan 'armleuning-generaals' in Den Haag. Zij zouden een rooskleuriger beeld schetsen van de situatie om de missie beter te kunnen 'verkopen' aan het publiek.

Dilemma's
Opperbevelhebber Dick Berlijn benadrukt dat officieren in Afghanistan niet altijd het overzicht hebben om in te kunnen schatten of de informatie juist is. De verschillende stammen kunnen informatie voor coalitietroepen gebruiken om andere stammen te benadelen.

Het ministerie van Defensie zegt de frustraties te begrijpen, gezien hun training om actie te ondernemen. Ook is het goed dat de dilemma's van de commando's getoond worden.

PvdA-kamerlid Bert Koenders wil van minister Henk Kamp van Defensie zeker weten dat de commando's zich aan hun afspraken houden, en dat informatie uit Afghanistan niet wordt genegeerd om een positief beeld over de ISAF-missie naar buiten te kunnen brengen.

Door Robbert de Witt

 

Uitgegeven: november 2006 

Voer missie Afghanistan behoedzaam�

Van onze verslaggever No�l van Bemmel

AMSTERDAM - Nederland voert binnen de NAVO een stevige discussie over de uitvoering van de militaire missie in Afghanistan. Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn pleit voor meer aandacht voor de effecten van operaties op de bevolking. Zijn collega�s in de alliantie willen meer nadruk op de bestrijding van Talibanstrijders.

Dit artikel maakt deel uit van

dossier: Missie Afghanistan

Print

Nieuwsbrieven

E-mail dit artikel

Meer over dit onderwerp

 �We zijn het allen eens over het doel van de missie: wederopbouw�, verzekert Berlijns woordvoeder. �Maar in de uitvoering ontstaan nuanceverschillen.� Als voorbeeld noemt hij het inzetten van tanks door de Canadezen. �Je moet je afvragen wat voor signaal je zo afgeeft aan de bevolking.�

Discussie ontstaat volgens hem ook bij besluiten om wel of niet een grote militaire operatie op touw te zetten. �Dan bekijk je wat daarvan het effect zal zijn op de vijand �n op de bevolking.� De Nederlandse militaire leiding is volgens hem meer bevolkings- dan vijandgericht.

Nederland vindt het onderwerp belangrijk genoeg om een afwijkende mening in te nemen. �Het gaat wel om leven en dood.� Binnen het militair comit� van de NAVO stelt generaal Berlijn al langer dat het zwaartepunt van de missie moet liggen op het winnen van de harten en hoofden van de bevolking, niet op het uitschakelen van de Taliban. Deze week herhaalde hij dat standpunt in Brussel, wat volgens NRC Handelsblad tot hevige discussies leidde.

Nederland voert in Afghanistan een relatief behoedzame strategie. De militairen beperken zich tot een deel van Uruzgan en hebben relatief weinig hoeven vechten. De Britten en Canadezen kozen een agressievere aanpak en hebben tientallen collega�s verloren. Een suggestie van zijn Canadese collega dat Nederland niet durft te vechten, verwierp Berlijn.

De komende zes maanden heeft de Nederlandse generaal-majoor Ton van Loon de leiding over de ISAF-missie in Zuid-Afghanistan. Hij volgt de lijn van zijn baas: concentratie op wederopbouw en het versterken van het Afghaanse leger.

Bron: www.volkskrant.nl

 

Frustratie bij commando's Afghanistan

Uitgegeven: 21 november 2006 

DEN HAAG - Defensie begrijpt waarom Nederlandse commando's in Afghanistan meer het gevecht met de Taliban willen opzoeken. Toch is er geen sprake van dat zij meer vrijheid daarin krijgen. "Wij snappen hun mechanisme wel, want ze zijn getraind om in te grijpen. Maar wij vinden dat vechten niets oplost en dat de missie bevolkingsgericht moet zijn en blijven om wederopbouw mogelijk te maken."

Dat zei een woordvoerder van Defensie naar aanleiding van de documentaire 09/11 Zulu, die maandagavond is uitgezonden. De 'special forces' benadrukken daarin meer te kunnen en willen doen om vijandige strijders in Uruzgan uit te schakelen. Tot hun frustratie mogen zij dat meestal niet. Alleen als zij zelf of de Afghaanse politie of troepen worden aangevallen, mogen ze terugvechten.

Sommige officieren denken dan ook dat de informatie die zij verzamelen en doorgeven over bepaalde lokaties en situaties wordt gefilterd door de "armleuning"-generaals in Den Haag. Zo wordt een rooskleuriger beeld geschetst waardoor de opbouw-missie politiek verkoopbaar zou worden.

Informatie

Commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn ontkende deze bewering al. Zijn woordvoerder geeft aan dat alle informatie wel gebruikt wordt maar dat de leiding hiermee voorzichtig omspringt. "Informatie bestaat uit losse gegevens. Bij inlichtingen komt de informatie samen waardoor pas een bepaald beeld ontstaat van een situatie."

De bevelhebbers gebruiken volgens hem zelden enkelvoudige bronnen, omdat rekening wordt gehouden met een valstrik of andere bedoelingen. Volgens hem zijn er in Afghanistan veel stammen met allerlei belangen, waardoor de coalitietroepen uitgespeeld kunnen worden in de stammenstrijd. "De informatie is daarom niet altijd betrouwbaar. Degene die de gegevens doorgeeft, ziet dat zelf niet, omdat hij geen overzicht heeft."

Dilemma

Defensie veroordeelt de kritische militairen niet en vindt het juist goed dat het dilemma wordt aangetoond en dat de commando's geen eenvoudig baantje hebben.

PvdA

De PvdA heeft vragen gesteld aan minister van Defensie Kamp. Kamerlid Bert Koenders wil zeker weten dat de militairen zich aan de afspraken houden, gezien hun uitlatingen. Ook wil hij uitleg over het mogelijk terzijde schuiven van informatie onder het mom van politieke druk.

Bron: www.nu.nl

Uitgegeven op: 19 november 2006

Berlijn: informatie Afghanistan niet gefilterd

HILVERSUM - Alle informatie die de Nederlandse militairen verzamelen in de Afghaanse provincie Uruzgan, komt wel terecht bij de politieke top van Defensie in Den Haag. De informatie wordt niet door de militaire top 'gefilterd' om het een politiek aanvaardbaar verhaal te laten worden voor de Tweede Kamer.

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn spreekt een dergelijke bewering van een inlichtingenofficier in Uruzgan, hardnekkig tegen. Dat is absoluut niet waar, zei Berlijn zondag in het tv-programma Buitenhof. De hoogste militair in Nederland zei dat alle stukjes van de informatie terecht komen bij de politiek verantwoordelijken.

Bron: www.telegraaf.nl

'Bush wil oorlog winnend afsluiten'

Uitgegeven: 16 november  


WASHINGTON/LONDEN - De Amerikaanse president George Bush wil een laatste grote doorbraak forceren in Irak om de oorlog winnend af te sluiten en een eervolle terugtrekking uit het land mogelijk te maken.

Volgens de Britse krant The Guardian van donderdag, die zich baseert op bronnen dichtbij het interne overleg van de regering, wil hij daarvoor een slordige 20.000 extra militairen naar Irak zenden.

De keuze van Bush heeft volgens het dagblad ook zijn weerslag op het werk van de commissie-Baker, de Irak Study Group, die alternatieven zoekt voor het huidige Irak-beleid. Hoewel de commissie nog niet helemaal klaar is met haar werk, zullen haar aanbevelingen naar verwachting aansturen op een vier punten tellende 'overwinningsstrategie'.

Verzoenen

Naast het opschroeven van het aantal militairen moet regionale samenwerking de stabiliteit in Irak verbeteren. Verder moet het opzetten van een goed politiek raamwerk de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar verzoenen.

Tot slot moet het Amerikaanse Congres over de brug komen met extra geld voor troepen en de opleiding en uitrusting van de Iraakse politie- en legermacht.

Signaal

Met het initiatief lijkt Bush zijn hakken in het zand te willen zetten en de Democraten een duidelijk signaal te willen geven dat hij niet van zins is een snelle troepenreductie door te voeren.

"Wat de democraten ook zeggen, het is Bush die nog steeds de touwtjes in handen heeft. Hij gelooft dat het een kwestie is van politieke wil", aldus een hoge gewezen regeringsfunctionaris tegen The Guardian. "Hij zit in een ontkenningsfase wat betreft Irak. Niemand heeft dat nog, behalve hij."

Doelen

De ingewijde gaat verder. "Bush heeft nee gezegd tegen terugtrekking dus wat heb je anders? Het Baker-rapport zal een verzameling idee�n zijn, realistischer dan die uit het verleden. Wat ze zullen zeggen is het volgende; stel de doelen naar beneden bij, vergeet de democratie-onzin, zet meer middelen in en doe het."

Bron: www.nu.nl

Uitgegeven op: 15 november 2006

Nederlanders lokken aanval Taliban uit.

Hilversum, 15 november 2006, Nederlandse Commandotroepen in de Afgaanse provicie Uruzgan lokken bewust aanvallen van de Taliban uit en opereren in gezelschap van een Amerikaanse officier, die belast is met het verhoor van de verdachte Afganen

Een en ander blijkt uit de tv-documentaire 09.11 Zulu, onze commando�s aan het werk in Uruzgan die maandag wordt uitgezonden en waarvan vanochtend delen aan de pers zijn getoond. Het uitlokken van aanvallen, teneinde zelf met schieten te kunnen beginnen, en de nauwe samenwerking met een Amerikaanse inlichtingenofficier, die laat weten dat hij geen heil ziet in een duidelijke scheiding tussen de ISAF-missie en de Operation Enduring Freedom, staan op gespannen voet met de beloften die eerder door de Nederlandse regering aan de Tweede Kamer zijn gedaan inzake de missie in Uruzgan.

De uitlokking gebeurt door de jeeps van de commando�s bewust zo op te stellen dat de Talibaan, die hen vanuit de bergen voortdurend bespieden, denken dat zij een makkelijke prooi zijn.

De commando�s beschuldigen in de film de Nederlandse legerleiding ervan, de militaire situatie in Uruzgan � ook in de directe omgeving van de Nederlandse hoofdbasis Tarin Kowt � om politieke redenen veel te rooskleurig voor te stellen. Ook menen zij dat de Nederlandse militairen onnodig in gevaar komen, omdat tegen de dreiging van de Talibaan bewust niet adequaat wordt opgetreden.

De film, gemaakt in opdracht van de NCRV, kwam eerder al in het nieuws omdat de maker ervan, Vik Franke, had bekend te hebben meegeschoten toen de groep commando�s, op slechts vijf kilometer van de basis Tarin Kowt, in een hinderlaag gelopen was.

Het provoceren van een aanval van de Talibaan wordt door een commando gerechtvaardigd met de opmerking: �zolang ze blijven zitten waar ze zitten, komen we er nooit vanaf�. Minister Kamp (Defensie) heeft in de Tweede Kamer herhaaldelijk verklaard dat Nederlandse militairen slechts terugschieten als ze worden aangevallen, incidentele offensieve acties daargelaten.

Bron: www.tacweb.nl

 

 

 

Uitgegeven op: 13 november 2006

NEDERLANDSE MILITAIREN ARRESTEREN VIJF VERDACHTEN IN URUZGAN

Eenheden van Task Force Uruzgan hebben op de vroege zondagmorgen (12 november), in samenwerking met eenheden van de Afghaanse Nationale Veiligheidsorganisaties (ANSF), een zogenoemde 'soft knock operatie' uitgevoerd. Op basis van verkregen informatie zijn in de omgeving van Tarin Kowt een tweetal locaties bezocht, die vermoedelijk als wapenopslagplaats werden gebruikt.

Dit bleek inderdaad het geval. Het betrof klein kaliber wapens met bijbehorende munitie, handgranaten en afvuurinstallaties voor 'rocket propelled grenades'. Deze zijn in beslag genomen en ook zijn vijf verdachte personen gearresteerd. Drie van hen worden ervan verdacht Taliban-commandanten te zijn.

Bij de operatie is geen schot gelost. De vijf verdachten zijn, in afwachting van hun overdracht aan de Afghaanse autoriteiten, in verzekerde bewaring gesteld in de detentiefaciliteit op Kamp Holland.

Bron: www.tacweb.nl

Uitgegeven op: 5 november 2006

Irak maakt zich op voor gewelddadige dag

BAGDAD (ANP) - Irak verwacht zondag een uitbarsting van geweld na de uitspraak van de rechtbank tegen de voormalige dictator Saddam Hussein. Het Iraakse leger is in hoogste staat van paraatheid en in drie opstandige provincies geldt een volledig uitgaansverbod.

Vanaf zondagochtend 05.00 uur (Nederlandse tijd) mogen bewoners van de hoofdstad Bagdad, Salaheddin en Diyala de straat niet meer op. De straten van Bagdad zijn dan ook volledig verlaten. Alleen politiepatrouilles rijden rond, want zelfs voetgangers mogen zich niet vertonen.

De uitspraak van het Iraaks Hoog Strafgerechtshof wordt vanaf 08.30 uur verwacht. Saddam en zijn zeven handlangers krijgen eerst nog de gelegenheid iets te zeggen. Daarna zal rechter Rauf Abdel Rahman een samenvatting van de vonnissen voorlezen. Daarop volgt de lezing van het 300 pagina's tellende vonnis.

Saddam, zijn halfbroer Barzam Hassan al-Tikriti en de voormalige vicepresident Taha Yassin Ramadan zijn beschuldigd wegens misdaden tegen de menselijkheid en kunnen worden veroordeeld tot de dood.

Bron: Metro nieuws

Uitgegeven op: 20 oktober 2006

Kamer wil opheldering over extra troepen Uruzgan

DEN HAAG (ANP) � Groen Links wil dinsdag een spoeddebat in de Tweede Kamer over het kabinetsvoornemen om extra troepen naar Uruzgan te sturen. Tweede Kamerlid Farah Karimi zegt dat dit plan haaks staat op wat de Kamer tot dusver is voorgespiegeld.

Ook de SP wil opheldering van de ministers Ben Bot (Buitenlandse Zaken) en Henk Kamp (Defensie). Van Bommel zegt dat Bot hem donderdag in een Kamerdebat nog heeft verzekerd dat er geen extra troepen naar Uruzgan zouden gaan. ,,Zijn woorden zijn nog niet koud of Teletekst bericht dat hij heeft staan liegen'', aldus Van Bommel vrijdag.

Donderdagavond werd bekend dat het kabinet waarschijnlijk vrijdag (vandaag) besluit over het sturen van ongeveer 130 extra militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan voor de ISAF-missie. Op dit moment zijn daar al 1400 Nederlanders actief namens de NAVO.

Wederopbouw:

De toe te voegen militairen zijn speciaal getraind in bescherming en beveiliging. Door hen in te zetten in het gebied, kunnen de andere Nederlanders zich meer richten op hulp bij de wederopbouw van het land. De wederopbouw is het doel van de Nederlandse missie. In sommige delen van de provincie is het echter onrustig en wordt flink strijd geleverd met vijandelijke eenheden.

Karimi zegt dat door het sturen van gevechtstroepen Nederland ,,steeds meer het moeras van een oorlog ingezogen wordt.'' Ze wil daarom dinsdag uitleg in de Kamer van Bot en Kamp.

VVD:

De VVD tilt veel minder zwaar aan de gevolgde procedure. Volgens het Tweede Kamerlid Hans van Baalen ,,gaat het hier niet om een zware extra uitzending, maar om een verstandige, tactische aanpassing om de opbouwactiviteiten in de provincie Uruzgan beter te kunnen ondersteunen.''

Zijn CDA-collega Henk Jan Ormel wilde vrijdag nog niet reageren op het nieuws. Hij wil eerst de brief van het kabinet afwachten.

Bron: ANP

 

Uitgegeven op: oktober 2006  

Bij de commando's: oef

De krijgsmacht zoekt permanent naar nieuw personeel. Op het moment zoeken ze zo'n 7000 mensen, waarvan ongeveer de helft voor de Landmacht. Wie een gewone baan bij het leger niet spannend genoeg vindt, vindt misschien een uitdaging bij de commando's.

Aan den lijve

Sinds kort vragen ook de commando's om nieuw personeel. De spotjes zijn te zien op de regionale televisie in Brabant. Er bestaat de mogelijkheid om aan den lijve te ondervinden hoe de commandotraining is. Verslaggever Mark Bos is er inmiddels achter dat wie de groene barret wil, er keihard voor moet werken.

Bron:  EditieNL.nl

Uitgegeven op: 11 oktober 2006

Zelfmoord Nederlandse sergeant in Uruzgan

Een Nederlandse militair heeft zichzelf in Kamp Holland in het Afghaanse Uruzgan van het leven beroofd met zijn dienstwapen. Woensdagochtend troffen collega's de sergeant dood aan.

Dat meldt het ministerie van Defensie woensdag. De familie van de man is inmiddels ingelicht. Hoewel alles wijst op zelfdoding heeft de Koninklijke Marechaussee een onderzoek ingesteld.

De woordvoerder van Defensie wil verder niets zeggen over de gebeurtenis en de betrokkene. Verslaggevers van RTL4, die momenteel op de basis in Tarin Kowt aanwezig zijn, melden dat de man is gevonden in een dienstvoertuig.

Zelfdoding onder militairen komt vaker voor. Drie jaar geleden publiceerde het Veteraneninstituut een rapport (pdf) waaruit blijkt dat Beroeps Bepaalde Tijd (BBT'ers) tussen 18 en 29 jaar een bijna twee keer grotere kans hebben om het leven te komen door zelfmoord.

Het is het derde geval van zelfmoord bij de landmacht sinds de eerste vredesmissie in Joegoslavi� (1991). Daarmee maakt dood door su�cide bijna tien procent uit van het totale aantal sterfgevallen tijdens vredesmissies vanaf dat jaar.

Bron: www.elsevier.nl

Uitgegeven op: 9 oktober 2006

Kamp Holland beschoten

In de nabijheid van de Nederlandse basis in Tarin Kowt (Uruzgan) zijn gisteravond rond kwart voor elf twee projectielen neergekomen. ��n ervan ontplofte, de ander was een blindganger. Geen van beide, waarschijnlijk 107mm raketten, richtte schade aan. Evenmin raakten er mensen gewond.

Na de inslagen nam het personeel van de basis ongeveer een half uur bunkeralarm in acht. Inmiddels is dit opgeheven en de rust weergekeerd. Het is voor het eerst dat het Nederlandse kamp met projectielen werd bestookt.

Links

Afghanistan - International Security Assistance Force (ISAF)

Bron: www.lamdmacht.nl

Kamp bezoekt Korps Commandotroepen

Uitgegeven op: 27-9-2006 (nagekomen bericht september)

Minister van Defensie Henk Kamp heeft maandag een bezoek gebracht aan het Korps Commandotroepen (KCT) in Roosendaal. Reden voor het bezoek was het be�indigen van de Nederlandse bijdrage aan Operatie Enduring Freedom (OEF) in Afghanistan. Op de app�lplaats hield Kamp een toespraak, waarbij hij het KCT complimenteerde. 'Het Korps heeft het bijzonder goed gedaan in Kandahar', aldus de minister.

In zijn toespraak ging Kamp in op de wijze waarop het Korps tegenwoordig wordt ingezet: niet alleen kleinschalig, maar ook grootschalig en structureel. Zo werden de commando's aansluitend op OEF ingezet in Uruzgan. Een complexe en gevaarlijk operatie die grote druk legt op het personeel. Die druk zal worden afgebouwd, aldus de minister.

Bron: www.landmacht.nl

Uitgegeven op: 03 oktober 2006

Tienduizenden op de vlucht in Zuid-Afghanistan

Door het opgelaaide geweld in Zuid-Afghanistan zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen en dat aantal kan nog toenemen. Het Vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft hierover dinsdag alarm geslagen. 

VN-woordvoerster Jennifer Pagonis zei dat in de zuidelijke provincies Kandahar, Helmand en Uruzgan tussen de 80 en 90 duizend mensen op de vlucht zijn geslagen. In Uruzgan zijn ongeveer 1400 Nederlandse militairen gelegerd in het kader van de Navo-operatie in Afghanistan.

Pagonis zei dat de nieuwe vluchtelingen moeten worden opgeteld bij de ruim 116 duizend die al eerder door geweld en droogte op de vlucht sloegen. Zij zei ook te vrezen dat het aantal vluchtelingen nog verder zal toenemen omdat de strijd in het gebied voortduurt.

Het UNHCR is inmiddels begonnen met de distributie van stukken plastic, dekens, warme kleding voor kinderen en andere hulpgoederen voor ruim drieduizend gezinnen in de districten Panjwai en Zhari van de provincie Kandahar, zei Pagonis.

Het geweld is het gevolg van een onverwachte hervatting van de strijd door de Taliban in Zuid-Afghanistan, hun oude bolwerk. De Navo-troepen die twee maanden geleden het bevel over de zuidelijke regio overnamen, hebben de grootste moeite het geweld in te tomen en kunnen niet zorgdragen voor een veilige woonomgeving. Dagelijks vinden er aanslagen en gevechten plaats die militairen, rebellen en burgers het leven kosten. Zo kwamen zondag bij gevechten in Helmand tien mensen om het leven, onder wie vijf burgers.

Twee confrontaties met rebellen in de Oost-Afghaanse provincies Kunar en Paktika kostten maandagavond twee Amerikaanse militairen, drie Afghaanse grenswachten en een Afghaanse militair het leven, meldden het Amerikaanse leger en de Afghaanse autoriteiten dinsdag. Over slachtoffers aan de zijde van de rebellen werden geen mededelingen gedaan.

Twee Amerikaanse militairen en een Afghaanse militair vonden de dood bij een vuurgevecht met rebellen in het district Pech in de provincie Kunar, die aan Pakistan grenst. Drie Amerikanen raakten gewond, zei het Amerikaanse leger.

In Paktika vielen Taliban maandagavond een buitenpost van de Afghaanse grensbewaking aan en doodden drie grenswachten. Er raakten ook drie grenswachten gewond, zei de provinciaal gouverneur. Ongeveer zevenduizend Afghaanse en Amerikaanse militairen zijn in Oost-Afghanistan ingezet in het kader van Operation Mountain Fury, die erop is gericht opstandelingen in het gebied uit te schakelen.

Een zelfmoordaanslag op een Canadees militair konvooi in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar kostte dinsdag alleen de dader het leven, zei een Navo-woordvoerder.

De hoogste civiele vertegenwoordiger van de Navo in Afghanistan, Daan Everts, kondigde aan dat het bondgenootschap donderdag formeel het bevel over geheel Afghanistan zal overnemen van de door de VS geleide coalitie. De overdracht wordt gezien als een belangrijke stap in de uitbreiding van de NAVO-missie in Afghanistan. Van de ongeveer 40 duizend man buitenlandse troepen in Afghanistan blijven ongeveer 8000 Amerikaanse militairen opereren los van het NAVO-commando. Zij maken specifiek jacht op Taliban en Al-Qaida-strijders.

Bron: www.trouw.nl

Uitgegeven op: 27 september 2006

Weekoverzicht Afghanistan

Een Nederlandse militaire eenheid heeft zondag 24 september meegevochten met coalitietroepen ten oosten van Deh Rawod. De infanteristen boden hulp toen een gezamenlijke patrouille van Amerikaanse en Afghaanse militairen en een clubje Nederlandse commando's zwaar onder vuur kwam te liggen van vele tientallen vijandelijke strijders.

Het gevecht, waarbij Amerikaanse luchtsteun werd ingezet, was langdurig en fel. Noch onder de Nederlandse commando�s noch onder de te hulp geschoten infanteristen vielen slachtoffers. Wel raakten twee Amerikaanse en zeven Afghaanse militairen gewond. Aan vijandelijke zijde, waarschijnlijk Taliban, sneuvelden volgens de NAVO zeker twintig man. Vijf strijders werden uitgeschakeld door de Nederlandse infanteristen.

De nabije omgeving van het kleinste Nederlandse kamp in de provincie Uruzgan werd onrustig toen de Amerikanen de Taliban verdreven van een strategisch kruispunt, dat 15 � 20 kilometer verderop ligt. Na deze actie volgden tal van schermutselingen. De Amerikanen hebben noordelijker in Uruzgan twee bases.

De afgelopen week zijn Nederlandse F-16�s een keer te hulp geschoten toen een Afghaans konvooi werd aangevallen in de Chora-vallei, ten noorden van Tarin Kowt. Ook werden de jachtbommenwerpers ingezet in de provincie Helmand om belaagde Britse troepen te helpen.

Bron: www.landmacht.nl

  

Uitgegeven op: 28 september 2006

Nederlanders onder vuur�

Een Nederlandse militaire eenheid heeft zondag meegevochten met coalitietroepen die zwaar onder vuur lagen ten oosten van het Nederlandse kamp Deh Rawod. De Nederlandse infanteristen boden hulp toen een gezamenlijke patrouille van Amerikanen, de Afghaanse politie en een clubje Nederlandse commando's werd beschoten door vele tientallen vijandelijke strijders.

De Nederlandse infanteristen boden hulp toen een gezamenlijke patrouille van Amerikanen, de Afghaanse politie en een clubje Nederlandse commando's werd beschoten door vele tientallen vijandelijke strijders.

Dat verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag. Eerder deze week was abusievelijk gemeld dat Nederlanders juist niet direct betrokken werden in deze strijd. Het gevecht was volgens Defensie langdurig en fel, waarbij Amerikaanse luchtsteun werd ingezet.

Zowel onder de Nederlandse commando's als de te hulp geschoten Nederlanders vielen geen gewonden. Wel raakten twee Amerikaanse en zeven Afghaanse militairen gewond. Aan vijandelijke zijde, waarschijnlijk de Taliban, vielen volgens de NAVO zeker twintig doden. Vijf strijders werden uitgeschakeld door de Nederlandse infanteristen.

De nabije omgeving van het kleinste Nederlandse kamp in de provincie Oeroezgan werd onrustig toen de Amerikanen de Taliban verdreven van een strategisch kruispunt. Zij vonden dat de invloed van de Taliban daar te groot was. Het kruispunt ligt 15 tot 20 kilometer van het Nederlandse kamp af. Na deze actie volgden tal van schermutselingen, mogelijk met uiteengedreven Taliban. De Amerikanen hebben twee bases, die noordelijker in Uruzgan liggen.

Verder zijn volgens Defensie Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen de afgelopen week een keer te hulp geschoten toen een Afghaans konvooi werd aangevallen in de Chora-vallei, ten noorden van Tarin Kowt. Daar zitten de Nederlanders. Ook werden de F-16's ingezet in de provincie Helmand om belaagde Britse troepen te helpen.

Momenteel zijn ruim 1800 Nederlanders in Afghanistan voor de ISAF-missie om het land te helpen met de wederopbouw.

Bron: � 1996-2002 Dagblad De Telegraaf.

Uitgegeven op: 27 september 2006

Mogelijk nog 10 jaar buitenlandse militaire steun

Afghanistan heeft mogelijk nog eens tien jaar buitenlandse militaire steun nodig. Dat heeft de Australische legerleider Angus Houston woensdag gezegd, op een persconferentie over de terugkeer van een eenheid commando's uit de zuidelijke provincie Uruzgan.

Hoewel er bij de wederopbouw in het noorden en oosten van het land successen worden geboekt, moet er meer moeite gedaan worden om de bevolking in het zuiden hoop te geven, stelde Houston. Daar ondervinden NAVO-manschappen, onder wie meer dan duizend Nederlandse militairen, zware tegenstand van rebellen.

�Ik denk dat niemand schat dat de klus in een jaar of twee geklaard is�, aldus de legercommandant. Hij noemde �een orde van grootte van tien jaar� realistischer.

Australi� brengt zijn bijna tweehonderd man tellende speciale troepen komende maand terug uit Uruzgan, waar circa 1200 Nederlandse militairen zijn gestationeerd. De Australi�rs hebben er een jaar gediend en waren volgens de commandant van de elite-eenheid geregeld betrokken bij zware gevechten. Generaal-majoor Mike Hindmarsh vergeleek de jacht op leiders van de opstandige Taliban met �het met een stok porren in een mierenhoop�.

De commando's waren tijdens heimelijke missies soms wekenlang achtereen actief in de door vijandige strijdgroepen beheerste bergen van Uruzgan. Australi� houdt nog circa vijfhonderd militairen in Afghanistan. Onder hen zijn soldaten die naast Nederlandse militairen in Uruzgan hulpprojecten uitvoeren.

Buitenlandse militairen onder leiding van de Verenigde Staten vielen Afghanistan kort na de aanslagen van 11 september 2001 binnen. Zij wisten het streng islamitische Taliban-regime binnen enkele maanden te verdrijven.

2000 doden
Sinds dit voorjaar zijn de opstandelingen in het zuiden echter aan een opmerkelijke opmars bezig. De NAVO-stabilisatiemacht is in provincies als Kandahar, Helmand en Uruzgan daarom nauwelijks in staat de geplande wederopbouwprojecten uit te voeren. Gewelddadigheden hebben sinds januari aan meer dan 2000 mensen het leven gekost.

Drie Italiaanse militairen en een Afghaanse tolk van een Italiaans konvooi liepen woensdag verwondingen op door een explosie in de buurt van de West-Afghaanse stad Herat. Dinsdag nog was een Italiaanse soldaat door een bom om het leven gekomen.

Canadese militairen ontsnapten aan een zelfmoordaanslag in het zuidelijke Kandahar. De dader verwondde in plaats daarvan een Afghaanse burger. Een dag eerder kostte een zelfmoordaanslag door de Taliban nog achttien levens.

Moslimrebellen
In de zuidelijke provincie Helmand traden Afghaanse veiligheidskrachten op tegen Taliban-strijders. De autoriteiten spraken over zeker 25 gedode en gewonde moslimrebellen.

Afghaanse en buitenlandse troepen doodden in de oostelijk provincie Paktika aan de grens met Pakistan naar eigen zeggen acht Taliban-rebellen. De militairen pakten tijdens de grootscheepse actie Mountain Fury, die op 16 september begon, zestien andere extremisten op.

Tijdens een korte confrontatie tussen Afghaanse troepen en de islamitische fundamentalisten in een dorp in de provincie Laghman kwamen zes Taliban-strijders om het leven. Twee werden er gevangen genomen. De Taliban namen een gewonde soldaat gevangen.

Bron: 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. 

Uitgegeven op: 15 september 2006

Soldaat Uruzgan moet onderbeen missen

DEN HAAG - De eerste en tot nu toe enige militair die gewond is geraakt in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan, moet zijn rechteronderbeen missen. De soldaat raakte begin september met zijn patrouille betrokken bij een fel vuurgevecht met tientallen vijandelijke strijders. De militair bestuurde op dat moment een pantserrupsvoertuig (ypr) en liep tijdens het incident ernstig letsel aan zijn been op.

Volgens een woordvoerder van de landmacht is hij een week geleden in het centraal militair hospitaal in Utrecht geopereerd en is zijn toestand stabiel. De hoogste militaire baas van de krijgsmacht, generaal Dick Berlijn, zou de soldaat vrijdag bezoeken, maar dat is uitgesteld omdat de militair een nieuwe operatie moet ondergaan. De militair en zijn familie zitten niet te wachten op aandacht van de media, aldus de woordvoerder vrijdag.

Bron: De Telegraaf

Uitgegeven op: 15 september 2006

Nederlandse militairen veroverden Taliban gebied

DEN HAAG - Nederlandse militairen hebben de afgelopen twee weken meegevochten met de operatie Medusa in het zuiden van Afghanistan. Bij deze vooral door de Canadese troepen geleide missie werd een strategisch gebied veroverd op de Taliban die daar massaal aanwezig waren.

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn maakte vrijdag in Den Haag bekend dat een Nederlandse eenheid in het gebied ook bij de gevechtshandelingen betrokken was. De operatie vond plaats in Pashmul, ten westen van de stad Kandahar, buiten Uruzgan. In deze provincie zijn de Nederlanders gestationeerd. De inzet viel volgens de generaal volledig binnen het mandaat zoals dat is afgesproken.

Bij het massale offensief was Nederlandse luchtsteun en werd ook veelvuldig de pantserhouwitsers 2000 ingezet, het zwaarste Nederlandse kanon. Dat gebeurde naar tevredenheid, aldus Berlijn.

Beveiliging

De operatie Medusa duurde van 1 tot 12 september maar is nog niet afgelopen. De Nederlanders dragen nu onder meer bij aan de beveiliging van de bevrijde gebieden. Daar wordt de gevluchte bevolking nu geholpen door de internationale troepenmacht van de ISAF bij de terugkeer en de wederopbouw van hun woonplaats. In het gebied zijn waarschijnlijk veel mijnen en boobytraps achtergelaten.

De regio was volgens Berlijn van militair strategisch belang, ook voor de Nederlanders in Uruzgan, omdat er een belangrijke hoofdweg loopt. Daarmee worden veel ISAF-troepen bevoorraad. Maar de uitschakeling hier van de concentratie Taliban had volgens Berlijn ook een symbolisch belang, omdat er een signaal naar de vijandelijke strijders uitging.

Beeld

Berlijn benadrukte verder dat de activiteiten voor de wederopbouw over het algemeen goed verlopen. Hij stoort zich aan het beeld dat er niets terecht komt van wederopbouw en dat er alleen maar gevochten wordt.

Tal van projecten zijn afgerond, lopen nog of zijn in voorbereiding, waarvan sommige samen met Afghaanse organisaties. De Nederlanders hebben dagelijks contact met gouverneur Munib en het provinciale bestuur, waaruit "een hoopgevende medewerking blijkt".

Ook op patrouilles zijn de contacten met de bevolking positief. Vrouwelijke militairen blijken volgens Berlijn vertrouwen te wekken bij Afghaanse vrouwen, die hen durven te benaderen.

Bron: www.nu.nl

�Helpen en vechten gaan niet samen...�

-         Achtergrond artikel �

Uitgegeven: 15 september 2006  

Als ontwikkelingsmiddelen steeds weer worden ingezet in het kader van militaire doelen, dan loopt de onafhankelijke hulpverlening gevaar, menen Annette Jansen c.s.

We schrijven vijf jaar na de beruchte 11/9 en de militaire interventies in Afghanistan en Irak. Interventies die deel uitmaakten van de �Oorlog tegen het Terrorisme�. En en passant wilde men ook een autoritair en mensenrechtenschendend regime omverwerpen om ruimte te maken voor een democratische regering. Het laatste had alleen kans van slagen als het kon rekenen op voldoende steun van de bevolking. In Afghanistan gaven de Amerikanen een nieuwe impuls aan de hearts and mindsaanpak met de ontwikkeling van het Provincial Reconstruction Team-concept. De rol van militairen in de wederopbouw werd flink uitgebreid. Ze werden ingezet voor ontwikkelingsprojecten. Daarmee trachten zij het vertrouwen en de steun van de bevolking te winnen.

Deze �ge�ntegreerde� benadering is overgenomen door vrijwel alle coalitiepartners van de �Oorlog tegen het Terrorisme�. De Nederlandse regering spreekt met veel trots over The Dutch Approach, ofwel de drie-eenheid van politie, veiligheid en ontwikkeling. Minister Bot omschreef het zo in zijn speech The Dutch Approach: Preserving the trinity of politics, security and development: �Daar waar we proberen de steun van de bevolking te winnen voor een vrediger en stabielere orde moeten onze ontwikkelingsinstrumenten als ondersteunend worden gezien voor dit uiteindelijke doel.�

Ontwikkelingsorganisaties erkennen het belang van een samenhang tussen politiek, veiligheid en ontwikkeling. Maar het personeel van humanitaire organisaties loopt groot gevaar als het onderscheid tussen militairen en hulpverleners vervaagt. Voorbeelden daarvan zijn er te over. Helaas. In een persbericht van 1 juni meldde het Afghaanse ngo-netwerk Acbar dat in zes weken dertien ngo-medewerkers waren omgekomen. Tijdens de rellen die op 31 mei dit jaar uitbraken in Kabul reageerde de bevolking zich af door twintig gebouwen van VN-organisaties en ngo�s aan te vallen, te plunderen en � in enkele gevallen � in brand te steken.

Humanitaire organisaties zijn voor hun bewegingsruimte en veiligheid afhankelijk van de beeldvorming bij strijdende partijen en lokale bevolking. Worden ze gezien als onpartijdig en onafhankelijk, dan laten de strijdende partijen hen met rust. Worden ze beschouwd als handlanger van een der strijdende partijen, dan worden ze mede doelwit in de gewapende strijd. In dat geval zullen hulporganisaties zich terugtrekken uit conflictgebieden. De burgers die worden getroffen door oorlog en geweld krijgen dan geen hulp meer.

Ook in Nederland bestaat een verkeerd beeld over de Nederlandse missie in Uruzgan. Media en politici versterken door hun uitspraken de onjuiste veronderstelling dat militair en hulpverlener in Afghanistan hetzelfde doel nastreven. Vrijwel dagelijks spreken vertegenwoordigers van de NAVO of van onze eigen regering over wederopbouw, wanneer ze het hebben over de Nederlandse ISAF-missie naar Uruzgan. Dit komt een duidelijke scheiding van rollen niet ten goede.

Wanneer ontwikkelingsinstrumenten steeds weer worden ingezet met het oog op militaire doelen, bestaat het gevaar dat onafhankelijke hulpverlening niet langer mogelijk is. Een van de belangrijkste humanitaire principes wordt dan geofferd: het recht van iedere burger in nood op onpartijdige en ongebonden hulpverlening.

Maar dit is niet de enige reden voor het schoenmaker blijf bij je leest-pleidooi van ontwikkelingsorganisaties. Wederopbouw is een langdurig proces waarbij drie zaken van belang zijn. Burgers die jarenlang in een situatie van gewapend conflict hebben geleefd, moeten eerst weer vertrouwen in toekomst en overheid krijgen. Om vertrouwen te krijgen, moeten mensen betrokken zijn bij wat er wordt opgebouwd. Wederopbouw is een proces van gedeelde verantwoordelijkheid. Als de mensen zelf een bijdrage leveren aan de bouw van scholen en klinieken, ontstaat er ownership, een gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid. En daarmee wordt duurzaamheid bereikt. Het is niet moeilijk een school of kliniek te bouwen. Het is moeilijk die school of kliniek zelfstandig te laten functioneren zonder permanente aanwezigheid van buitenstaanders en buitenlands geld.

Natuurlijk zijn er militairen met verstand van ontwikkeling. Maar militairen hebben niet (altijd) de deskundigheid en lange adem om wederopbouwprojecten uit te voeren. Bovendien is het militaire belang van de civiel-militaire samenwerking (Cimic) de bescherming van de eigen troepen en dat weten de Afghanen maar al te goed.

Wederopbouw is een taak van de lokale bevolking. Ontwikkelingsorganisaties geven hierbij waar nodig ondersteuning. Militairen kunnen bescherming bieden. De belangrijkste bijdrage van militairen aan wederopbouw is het opbouwen van een functionerende lokale veiligheidssector die de burgers ook op lange termijn veiligheid en rechtsbescherming garandeert. En gezien het oplaaiende geweld in Zuid-Afghanistan, zullen militairen hieraan hun handen vol hebben.

Het wordt tijd een serieus publiek en politiek debat te beginnen over de gevolgen van de rolvervaging tussen militair en hulpverlener. Want als wederopbouw een militaire aangelegenheid wordt, heeft dat onvermijdelijk tot gevolg dat steeds meer hulpverleners doelwit in de strijd worden, dat de hulpverlening niet duurzaam is en dat het recht op onafhankelijke hulpverlening wordt bedreigd. Die weg willen wij in ieder geval niet inslaan.

(Annette Jansen, Paul van den Berg en Michel Hulsink zijn beleidsmedewerkers bij respectievelijk Oxfam Novib, ICCO/Kerkinactie en HealthNet TPO. Vandaag organiseren deze organisaties in samenwerking met debatcentrum Tumult het debat Winning Hearts and Minds  de Nederlandse aanpak in Afghanistan in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, te Utrecht. Aanvang 20:00 uur.)

Bron: de Volkskrant

Uitgegeven op: 10 september 2006

De Hoop Scheffer begrijpt irritatie over CIA-cellen

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO heeft begrip voor de irritatie over de langdurige Amerikaanse ontkenningen van het bestaan van geheime CIA-cellen bij de andere NAVO-partners. Het is belangrijk dat dit soort onderwerpen uit de wereld gaat, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

De Hoop Scheffer hield zich verder op de vlakte over het onderwerp, waarover premier Jan Peter Balkenende en andere leden van het kabinet vrijdag grote ergernis toonden. Hij onderstreepte dat de NAVO in de discussie geen directe rol speelt. Ook wees hij erop dat de Amerikanen nooit ronduit ontkend hebben dat er geheime CIA-cellen zijn.

De Hoop Scheffer herhaalde dat hij van de NAVO-landen versterking van de troepenmacht in het zuiden van Afghanistan wil. Dat is volgens hem nodig omdat het verzet van de Taliban in het zuiden van dat land veel krachtiger is dan verwacht.

De NAVO-chef zal alle 26 lidstaten van het bondgenootschap hierop aanspreken, maar hij voegde er aan toe dat sommige landen nu minder doen dan andere. Hij noemde geen namen. Wel hintte hij op de mogelijkheid dat landen als Duitsland en Spanje een deel van hun troepen vanuit het noorden van Afghanistan naar het zuiden verplaatsen.

Wanneer er troepenversterking komt, kan ook worden voorkomen dat de Nederlandse militairen in Uruzgan steeds moeten bijspringen in aangrenzende regio's, aldus De Hoop Scheffer.

Bron: 1996-2002 Dagblad De Telegraaf.

Uitgegeven op: 9 september 2006

Opnieuw Nederlanders beschoten in Afganistan

Een patrouille van het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team in het noorden van Afghanistan is zaterdagochtend rond 08.00 uur (lokale tijd) beschoten. Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag gemeld.

Het incident gebeurde op de weg van Pol-e Khomri naar de provinciehoofdstad Baghlan. Volgens Defensie was het afgevuurde projectiel waarschijnlijk een 107 mm raket. Het landde in open terrein zonder schade aan te richten.

Afgelopen woensdag leverde een Nederlandse patrouille op de terugweg naar het basiskamp bij Deh Rawod in de zuid-Afghaanse provincie Uruzgan een kort vuurgevecht met een tiental onbekende strijders. De militairen werden vanuit een uit leem opgetrokken onderkomen beschoten met klein kaliber wapens en raketgranaten. Aan Nederlandse zijde bleef de schade beperkt tot een paar lekke banden.

Drie weken geleden werden eveneens Nederlandse militairen in Afghanistan beschoten. Ze waren op patrouille in de omgeving van de Nederlandse basis in Deh Rawod, toen ze werden beschoten door een aantal mensen op motorfietsen. Daarbij liep een Nederlandse militair een blauwe plek op doordat zijn scherfvest door een kogel werd geraakt.

Bron:  1996-2002 Dagblad De Telegraaf.

Weer vuurgevecht bij Deh Rawod in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse patrouille heeft op de terugweg naar het basiskamp bij Deh Rawod in de zuid-Afghaanse provincie Uruzgan een kort vuurgevecht geleverd met een tiental strijders. De militairen werden vanuit een lemen onderkomen beschoten met klein kaliber wapens en raketgranaten.

Een Canadees gevechtsvliegtuig kwam de Nederlanders te hulp en vernietigde het bouwsel met een bom. Aan Nederlandse zijde bleef de schade beperkt tot een paar lekke banden. Aan vijandelijke kant heeft een onbekend aantal strijders de bomexplosie niet overleefd, blijkt uit het donderdag verschenen wekelijkse overzicht van het ministerie van Defensie over de Nederlandse activiteiten in Afghanistan.
Het was de derde keer in ongeveer drie weken dat een patrouille in de omgeving van Deh Rawod slaags raakte met vijandelijke eenheden. Bij de eerste keer ging het om een treffen met een handjevol strijders op motoren. Tijdens het korte vuurgevecht kreeg een militair een kogel in zijn schermvest. Bij de tweede keer ging het om een goed georganiseerde hinderlaag, waarbij tientallen vijandelijke eenheden betrokken waren. De chauffeur van een van de patrouillewagens raakte hierbij ernstig gewond aan zijn been.
Bij het offensief van de internationale vredesmacht ISAF in de Afghaanse provincie Kandahar zijn 21 Taliban-strijders om het leven gekomen. De vredesmacht onder leiding van de NAVO begon zes dagen geleden met operatie Medusa. Honderden opstandelingen zijn nu ingesloten in de districten Panjawayi en Zhari. Het zijn de zwaarste gevechten sinds de val van de Taliban eind 2001. Al ruim tweehonderd rebellen zijn tijdens Medusa gesneuveld, evenals negen ISAF-soldaten.

Bron: Tubantia

Nederlandse militairen moeten mobieltje inleveren

Uitgegeven: 5 september 2006 06:43

RIJSWIJK - Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan moeten hun mobiele telefoon inleveren voor hun eigen veiligheid. Gevreesd wordt dat de vijand door het peilen van de gsm's kan zien hoeveel manschappen er zijn en waar zij zich bevinden. 

Dat heeft de commandant Theo Vleugels van het Task Force Uruzgan (TFU) gezegd in een gesprek met dagblad Trouw dat dinsdag is gepubliceerd. Defensie ging er vanuit dat de soldaten in Afghanistan niet met hun mobiele telefoon konden bellen. Daar kwam vorige week verandering in toen een nieuwe Afghaanse provider met een netwerk in de lucht kwam. Dit bedrijf zou connecties hebben met anti-westerse groeperingen.

"Ze weten gewoon waar je zit," aldus commandant Vleugels. "Ook als je op patrouille bent."

Bron: www.nu.nl

Nederlanders onder vuur in Uruzgan

Uitgegeven: 7 september 2006

AMSTERDAM - Een Nederlandse patrouille is woensdag aan het eind van de middag bij Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan kortstondig aangevallen. Er werd strijd geleverd met een groep van ongeveer tien vijandige strijders die zich hadden verschanst in een gebouwtje. Dit meldt het ministerie van Defensie donderdag. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden. 

De Nederlanders werden rond 17.00 uur beschoten met een klein kaliber wapens en raketgranaten. Zij riepen bij de gevechten hulp in van een gevechtsvliegtuig van de coalitie, zegt Defensie-woordvoerder Nico van der Zee. "Op aanwijzingen van de grondtroepen is het gebouwtje waar de vijandige strijders zaten vanuit de lucht uitgeschakeld."

Er zijn geen Nederlanders gewond geraakt. Hoeveel vijandelijke strijders zijn gedood, is onbekend. "Maar het mag duidelijk zijn dat er slachtoffers zijn gevallen." De schade aan Nederlandse zijde bleef beperkt tot enkele lekke banden.

Het is zeker de derde keer in drie weken tijd dat Nederlanders in Uruzgan zijn beschoten.

Bron: www.nu.nl

Nederlandse gewonde bij aanval Uruzgan

Uitgegeven: 2 september

DEH RAWOOD - Een Nederlands konvooi is zaterdag in de omgeving van het Nederlands kamp Deh Rawood in het Afghaanse Uruzgan aangevallen. Het raakte verzeild in een vuurgevecht. Daarbij raakte een Nederlandse militair gewond. Dat heeft een woordvoerder van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

De man is de eerste Nederlander in Afghanistan die door een gevechtscontact gewond raakte. Hij is niet in levensgevaar. De familie van de gewonde militair is inmiddels ingelicht, meldt een woordvoerder van Defensie.

Aan vijandelijke zijde zijn meerdere slachtoffers gevallen. Waarschijnlijk zijn er ook doden gevallen. Wie de aanvallers waren en hoeveel slachtoffers onder hen vielen, weet Defensie nog niet.

Hinderlaag

Het konvooi was op patrouille met ongeveer vijftig man in een aantal voertuigen, toen het rond 15.15 uur lokale tijd in een hinderlaag liep. De gewonde militair was de bestuurder van het eerste pantservoertuig dat werd getroffen door een explosief.

Waarschijnlijk gaat het om een explosief uit een raketwerper die vanuit de schouder wordt gehanteerd. Helemaal zeker is dat echter nog niet, aldus de woordvoerder.

Massaal vuurgevecht

Na de aanval schoten de Nederlandse militairen terug, waarna een massaal vuurgevecht ontstond waarbij over en weer werd geschoten, aldus de woordvoerder. De aanvallers maakten voor zover bekend gebruik van raketwerpers (RPG) en een klein kaliber wapens zoals geweren en mitrailleurs.

De Nederlandse eenheid is daarna naar het kamp teruggekeerd. Ook het beschadigde eerste voertuig is geborgen. De gewonde militair is per helikopter overgebracht naar het hospitaaltje in het verderop gelegen grotere Nederlandse kamp in Tarin Kowt. Daar is hij geopereerd en gestabiliseerd. De man is buiten levensgevaar en zal worden overgebracht naar Nederland. Wat zijn verwondingen precies zijn, wil Defensie niet zeggen.

Eerder kwamen drie Nederlandse militairen in Afghanistan om door ongelukken. Afgelopen week verongelukte een vlieger van een F16. In juli vloog een helikopter tegen een berg waarin ook twee Nederlanders zaten.

 

Bron: www.nu.nl

'Militair goed inlichten over gebruik geweld'

Uitgegeven: 31 augustus 2006

DEN HAAG - Militairen die worden uitgezonden naar risicogebieden in het buitenland, moeten vooraf goed worden ingelicht over het geweld dat zij mogen gebruiken. De militairen moeten ook tijdens de operatie steeds informatie krijgen over de aard en het doel. Als een militair zich aan de regels houdt, wordt hij in beginsel niet strafrechtelijk vervolgd. 
 

Een heldere en voortdurende voorlichting is een van de 21 aanbevelingen van de Commissie evaluatie toepassing militair strafprocesrecht bij uitzendingen. Commissievoorzitter Harry Borghouts overhandigde het rapport donderdag aan de ministers Henk Kamp (Defensie) en Piet Hein Donner (Justitie).

Eric O.

De evaluatie vloeide voort uit een wens van de Tweede Kamer naar aanleiding van de zaak Eric O. Die militair werd vervolgd, nadat een Irakees door een schot van hem was omgekomen. O. werd overigens vrijgesproken.

De ministers nemen de aanbevelingen over. Ze wijzen erop dat het gaat om aandachts- en verbeterpunten. Het huidige stelsel van de militaire rechtspraak hoeft van de commissie niet veranderd te worden en ook is het niet nodig zogeheten Quick Reaction Teams te vormen.

Problemen

Kamp en Donner zijn er blij mee dat het huidige wettelijke kader geen onvolkomenheden kent en evenmin problemen oplevert voor het strafrechtelijk afdoen van incidenten. Ook voor de huidige uitgezonden militairen is er volgens hen geen onduidelijkheid over de geweldsinstructies.

Een militair moet zich in beginsel altijd verantwoorden voor het geweld dat hij gebruikt. Tegelijk moet een zo groot mogelijke rechtszekerheid worden geboden, juist in situaties waarin geweld reeel is. Als de militair zich houdt aan alle instructies en voorschriften, wordt hij niet vervolgd.

 

Samenwerking

Andere aanbevelingen hebben onder meer betrekking op betere samenwerking tussen defensie, het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Zo moeten zij structureel overleggen over de operaties die aan de gang zijn. Ook de bevoegdheden moeten worden vastgelegd.

Zo heeft het Openbaar Ministerie volgens de commissie het laatste woord als het een commandant van een verdachte militair wil horen. Commandanten die worden uitgezonden naar het buitenland, moeten een cursus straf- en strafprocesrecht volgen.

 

Bron: ANP

Uitgegeven: 20 augustus 2006

Uiterst bloedig weekeinde in Afghanistan

Gevechten in het zuiden van Afghanistan hebben volgens Afghaanse functionarissen afgelopen weekeinde aan meer dan negentig mensen het leven gekost. Onder de doden zouden meer dan zeventig strijders zijn geweest van de Taliban, de fundamentalistische voormalige machthebbers van het Aziatische land.

De buitenlandse troepenmacht in Afghanistan onder aanvoering van de NAVO, waartoe ook de Nederlandse militairen in de zuidelijke provincie Uruzgan behoren, meldde zondagavond een dode onder de manschappen. Zondag werd een NAVO-militair gedood in de provincie Helmand. De nationaliteit is niet bekendgemaakt. Een zegsman van de Taliban weersprak zondag op zijn beurt dat er tientallen strijders zijn gedood. Tegen de Britse omroep BBC repte hij van maar twaalf doden.

De Taliban zijn al maanden bezig aan een groot offensief in vooral het zuiden van Afghanistan. Het Afghaanse leger en de Amerikaanse troepen voeren de meeste gevechten tegen de opstandelingen, maar ook de leden van de NAVO-troepenmacht liggen zeer geregeld in de clinch met de radicaalislamitische rebellen.

De gemelde circa zeventig doden vielen naar verluidt in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een hevig gevecht waarin NAVO-troepen samen met hun Afghaanse collega's optrokken in de provincie Kandahar. De strijd begon toen een grote groep Taliban-strijders zaterdagavond laat een bazaar aanviel in de plaats Panjwai,35 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Kandahar.

Volgens de gouverneur van het gebied werden na de gevechten in Panjwai de lijken aangetroffen van 34 Taliban. Buiten de stad vond de politie nog eens de lichamen van 36 anderen. De rebellen van de fundamentalistische moslimbeweging doodden vijf agenten en militairen. De NAVO-stabilisatiemacht, die de Afghaanse soldaten en agenten zowel met artillerie als met gevechtstoestellen te hulp schoot, meldde dat het berichten had gekregen van zestig tot 72 doden.

Panjwai is berucht om het vele geweld dat er plaatsvindt. Op 3 augustus doodde een zelfmoordenaar 21 burgers in dezelfde bazaar.

De aanslag was vermoedelijk gericht op een passerend konvooi van buitenlandse militairen. Het was een van de bloedigste in een serie aanslagen in Afghanistan.

Vier Amerikaanse militairen en een Afghaanse soldaat zijn zaterdag gedood bij twee afzonderlijke incidenten. In de 'Nederlandse' provincie Uruzgan kwam een Amerikaanse instructeur in dienst van het Afghaanse leger en "opererend ter ondersteuning van de NAVO-vredesmacht" om het leven in een zwaar vuurgevecht met Taliban-strijders. Ook een Afghaanse soldaat werd gedood. Drie Amerikaanse militairen, ook instructeurs, raakten gewond.

In een andere Afghaanse provincie, Kunar, kwamen zaterdag drie Amerikaanse militairen om het leven tijdens vuurgevechten met de Taliban. Drie Amerikaanse soldaten raakten gewond. In het westen van Afghanistan zijn zes politiemannen en vier Taliban-strijders omgekomen. De slachtoffers vielen toen de rebellen een grenspatrouille in de zuidwestelijke provincie Nimroz aanvielen.

Taliban-leider Mohammed Omar gaf zaterdag een verklaring uit ter gelegenheid van de 87e verjaardag van de onafhankelijkheid van Afghanistan van de Britse koloniale overheerser. Hij zei dat het niet gepast is onafhankelijkheidsdag te vieren op een tijdstip waarop "ongelovige strijdkrachten uit de hele wereld het land bezet hebben". De Taliban, gesteund door buitenlandse strijders, voeren sinds eind 2001 een guerrillaoorlog in Afghanistan. Dat jaar werden zij door een internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten verdreven.

Bron: Eindhovens Dagblad

Uitgegeven: 20 augustus 

Coalitie doodt ruim zeventig Talibanstrijders

Vannacht hebben NAVO-militairen in samenwerking met het Afghaanse leger zeker 71 Talibanstrijders gedood in de Afghaanse provincie Kandahar.

Dat hebben Afghaanse functionarissen en een woordvoerder van de NAVO zondag bekendgemaakt. De gouverneur van het gebied zei dat na de gevechten in Panjwai 34 lichamen van Talibanstrijders zijn gevonden, later vond de politie buiten de stad nog eens 36 lijken.

De gevechten tussen de twee partijen begonnen zaterdagavond, toen een grote groep Talibanstrijders een bazaar aanviel in Panjwai, 35 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Kandahar.

Het Afghaanse leger raakte samen met NAVO-militairen in gevecht met de Taliban

De Taliban doodden vijf Afghaanse agenten en militairen; er vielen geen slachtoffers onder de NAVO-troepen. De aanslag in Panjwai was waarschijnlijk gericht op een passerend konvooi van ISAF (International Security Assistance Force).

Zaterdag kwamen vier NAVO-militairen en een Afghaanse soldaat om het leven bij gevechten op twee verschillende plaatsen.

Uruzgan
Nederlandse militairen in Afghanistan, die zijn gelegerd in de provincie Uruzgan, kwamen eind vorige maand terecht in hevige gevechten. Daarbij werden achttien Talibanstrijders gedood (lees Nederlanders doden 18 Talibanstrijders).

De zuidelijke provincies van Afghanistan hebben te maken met het hevigste geweld sinds de val van het Talibanregime in 2001.

Bron: Claudia van Zanten (www.elsevier.nl)

 

Uitgegeven op: 17 augustus

Gevoelige informatie zoek op basis Uruzgan

Op de militaire basis Kamp Holland in Uruzgan is een gegevensdrager zoekgeraakt met daarop mogelijk informatie die de veiligheid van de Nederlandse troepen in gevaar zou kunnen brengen. Commandant Theo Vleugels heeft dinsdag aangifte gedaan van vermissing bij de Koninklijke Marechaussee op de basis in Tarin Kowt. Dit heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. Een woordvoerder: �Op dit moment is de inschatting dat het geen invloed heeft op de operatie.� De vermissing volgt na twee incidenten in Nederland begin dit jaar waarbij militairen een usb-stick kwijtraakten met geclassificeerde informatie. Minister Kamp van Defensie nam dat toen hoog op.

Vorige maand kregen militairen te horen dat zij voorlopig geen gebruik mogen maken van usbsticks, totdat beter beveiligde geheugenstaafjes zijn aangeschaft. Die zijn nodig omdat officieren zelfs te velde grote hoeveelheden digitale informatie moeten uitwisselen. Zelfs landkaarten worden digitaal geprojecteerd. In Uruzgan is waarschijnlijk geen usb-stick zoek. Een woordvoerder: �We hebben het niet voor niks over een gegevensdrager.� Hoe gevoelig de vermiste informatie is, wil hij niet zeggen. Ook VVD-Kamerlid Hans van Baalen heeft geen idee van de inhoud van de zoekgeraakte informatie. �Dat kan vari�ren van een boekhoudkundig programma tot een plattegrond van het militaire kamp.� Van Baalen vindt dat minister Kamp van Defensie hard moet optreden tegen medewerkers die nonchalant met belangrijke informatie omgaan.

Bron:www.volkskrant.nl

Uitgegeven op:   5 augustus

Militairen die op buitenlandse missie gaan, zoals nu naar Uruzgan, en hun familie ondervinden soms hinder van bedreigingen, bijvoorbeeld via de telefoon, af en toe door een stem met een Arabisch accent.

Volgens een woordvoerder van Defensie neemt de Militaire Inlichtingen en Veligheidsdienst (MIVD) alle klachten van militairen en hun familie serieus. Drie keer achter elkaar opbellen met een korte tekst kan alleen pesterij zijn, maar toch erg op het slachtoffer gaan drukken.

Over 2005 zijn veertig klachten onderzocht, daarvan was ongeveer de helft zeker als 'vals' te bestempelen. Defensie doet verder geen mededelingen over de onderzoeksresultaten. Ook op dit moment wordt nog elke klacht nauwgezet onderzocht, aldus de woordvoerder zaterdag. Hij zei dit naar aanleiding van een bericht in Nederlands Dagblad.

Bron: Dagblad De Telegraaf.

Uitgegeven op: 11-08-2006

Weekoverzicht TFU: Wapenopslagplaats ontdekt

 Nadat de Task Force Uruzgan (TFU) op 1 augustus de verantwoordelijkheid voor de provincie Uruzgan op zich nam, is ze direct begonnen met het ontplooien van activiteiten in de omgeving. Zo worden geregeld voetpatrouilles uitgevoerd in de dorpen Tarin Kowt en Deh Rawod, vaak in samenwerking met de Afghaanse politie en het Afghaanse leger. 

Als resultaat daarvan is onder meer op 6 augustus in Deh Rawod een wapenopslagplaats ontdekt en ontruimd. Hier werden ook materiaal en springstoffen gevonden voor het maken van ge�mproviseerde explosieven. 

De TFU richt zich momenteel op het versterken van lokale veiligheidsstructuren, zoals de politie en het Provinciaal Co�rdinatiecentrum. Op 5 en 7 augustus voerde ze zonder incidenten haar eerste twee konvooien uit: van Kandahar naar Tarin Kowt en van Tarin Kowt naar Deh Rawod.

Links

Afghanistan - International Security Assistance Force (ISAF)

Bron: www.defensie.nl

 

Geplaatst op: 8 augustus 2006

Thuisfront

Als militairen op uitzending gaan, blijft het thuisfront - familie en vrienden - achter in Nederland. Voor de achterblijvers worden diverse activiteiten georganiseerd: v��r, tijdens en na de uitzending. Deze en andere thuisfrontzaken worden hier belicht.

Serious Radio Uruzgan FM

2-8-2006 - Op 8 augustus starten de Wereldomroep en 3FM Serious Radio Uruzgan.FM, een dagelijks programma voor Nederlandse militairen in Uruzgan. Requests spelen in het programma een belangrijke rol. Zowel militairen in Uruzgan als de thuisblijvers kunnen platen aanvragen en berichten achterlaten. Ook andere Nederlandse vredesmissies komen in het programma aan bod. >> www.uruzgan.fm

Bron: www.defensie.nl

Uitgegeven op: 6 augustus 2006

ERETEKEN VAN VERDIENSTE VOOR COMMANDANT DTF

De hoofdmacht van de Deployment Task Force, onder leiding van kolonel Henk Morsink, is vanmiddag per KDC-10 teruggekeerd in Nederland. Het vliegtuig landde rond half zes op vliegbasis Eindhoven. Minister van Defensie Henk Kamp wachtte de militairen op. Na ze een warm welkom te hebben geheten, ging hij onder meer in op enkele behaalde successen zoals de totstandkoming van de Nederlandse kampen in Tarin Kowt en Deh Rawod.

De minister betitelde het verzette werk als een topprestatie, met name de konvooiverplaatsingen door een onherbergzaam gevaarlijk deel van Afghanistan, die allemaal veilig zijn verlopen. Daarnaast sprak hij zijn waardering uit voor het feit dat de militairen zich Kolonel Morsink werd geroemd om zijn leiderschap, het feit dat hij de diverse eenheden binnen zijn ontplooiingsmissie tot een team wist te smeden en zijn open houding naar de media. Omdat hij meer deed dan redelijkerwijs van hem mocht worden verwacht, ontving Morsink tot zijn grote verrassing een bijzondere Defensieonderscheiding: het ereteken van verdienste in goud.  

Inmiddels heeft kolonel Theo Vleugels op Kamp Holland in Tarin Kowt het commando van Morsink overgenomen. Vanaf 1 augustus draait de Nederlandse missie om Task Force Uruzgan, als onderdeel van de International Security Assistance Force (ISAF), en is de ontplooiingsfase officieel afgesloten.

 

Bron: www.defensie.nl

Nederlandse F-16's in actie in Afghanistan

 

Uitgegeven: 4 augustus 2006 12:09

 

AMSTERDAM - Nederlandse F-16's hebben vorige week in de Afghaanse provincie Helmand ondersteuning verleend aan de Operatie Enduring Freedom. Het is niet bekend of bij de aanval slachtoffers zijn gevallen. Dat schrijft het ministerie van Defensie in zijn weekoverzicht. De acties van de straaljagers volgden op het onder vuur nemen van eenheden van de coalitie. 
 

Nadat zeker was dat zich in de buurt geen burgers bevonden, wierpen de F-16's vorige week maandag twee lasergeleide bommen af. Het vijandelijk vuur stopte vervolgens.

De Verenigde Staten hebben maandag het bevel over de operaties in Zuid-Afghanistan overgedragen aan de Navo. De missie die de achtduizend voornamelijk Britse, Canadese en Nederlandse militairen uitvoeren, belooft de zwaarste te worden uit de 57-jarige geschiedenis van het Noord-Atlantische bondgenootschap. Het is ook de eerste keer dat Navo-troepen worden ingezet in een grondoorlog

Bron: nu.nl      

            

Uitgegeven op:3 augustus 2006

Amerikaanse leger vreestburgeroorlog in Irak

DoorJan Kooistra

Twee belangrijke Amerikaanse generaals, de bevelhebber vande troepen in Irak, John Abizaid, en stafchef Peter Pace, waarschuwen dat hetaanhoudende geweld in Irak het land in een burgeroorlog kan storten.

Abizaid zei donderdag tegen een commissie van deAmerikaanse Senaat dat het geweld erger is dan ooit. Als er geen einde komt aanhet sektarische geweld in Irak, dan dreigt een burgeroorlog, voorspeldehij.


Abizaid denkt wel dat een burgeroorlog kanworden voorkomenMemo
Ook de Britten houden rekeningmet een escalatie van het geweld. De Britse ambassadeur in Irak, William Patey,waarschuwt in een geheime memo aan de Britse premier Tony Blair dat Irak dooreen burgeroorlog in drie etnische delen zou kunnen opbreken, zo bleekvandaag.

De Amerikaanse generaal Abizaid denkt echter wel dateen burgeroorlog kan worden voorkomen. Belangrijk is de Iraakse hoofdstadBagdad, waar nu een beslissende strijd wordt geleverd. De Amerikanen sturendaarom versterkingen naar de stad.

De Amerikaanse bevelhebber stelt wel dat het deIrakezen zijn die de burgeroorlog moeten voorkomen. 'Sjiieten en soennietenzullen meer van hun kinderen moeten houden dan dat ze elkaar haten,' zei zijncollega Pace.

Bron:www.elsevier.nl

Uitgegeven op:3 augustus2006

Tientallen doden door aanslag Afghanistan

KABUL (ANP) - Door een aanslag met een autobom zijn donderdag in het zuiden van Afghanistan twintig burgers gedood. Dit is van de politie van het Aziatische land vernomen. Het is nog niet bekend of er ook onder de NAVO-militairen slachtoffers zijn gevallen. Het incident deed zich voor in de provincie Kandahar.

Het was een zelfmoordaanslag met een auto, gericht tegen de NAVO, maar in plaats daarvan werden twintig burgers gedood en raakten er dertien gewond, aldus de politiechef van de provincie. Nadere details ontbreken nog.

Eerder donderdag werd in de provincie Kandahar een Canadese militair van de NAVO gedood door een bomexplosie nabij het voertuig waarin hij zat. Een tweede Canadese militair raakte gewond.

Vierde dode

Het gaat om de vierde NAVO-militair die is omgekomen in Zuid-Afghanistan sinds de NAVO daar maandag het commando heeft overgenomen. Eerder deze week vielen er drie Britse doden in de provincie Helmand. Nederlandse troepen zitten in de provincie Uruzgan.

In het district Garmser in het zuiden van de provincie Helmand vochten Afghaanse militairen met strijders van de radicaalislamitische Taliban. In de gevechten werden zeker tien vermeende opstandelingen gedood. De NAVO verleende luchtsteun, aldus de Afghaanse politie en het provinciebestuur van Helmand donderdag

Bron: Metro

Uitgegeven op: 1 augustus 2006

Twee navo-militairen gedood in Zuid-Afganistan

(Novum/AP) - In de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn dinsdagmorgen twee Navo-militairen gedood door zwaarbewapende opstandelingen die hun voertuig overvielen. Een derde militair raakte gewond en een vierde wordt vermist. De Britse autoriteiten maakten bekend dat de overval werd gepleegd op een patrouille van hun bijna vierduizend manschappen tellende Isaf-contingent in Helmand. Daags voor de overval nam de door de Navo geleide Isaf het bevel in de zuidelijke provincies over van de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen.

In de oostelijke provincie Khost, die nog onder gezag staat van de coalitie, arresteerden Afghaanse en coalitietroepen vier vermoedelijke Al-Qaidaleden. De vier, verdacht van het binnensmokkelen van explosieven en het plannen van aanslagen, verzetten zich niet tegen hun arrestatie. Welke nationaliteit zij bezitten werd niet gezegd.

Maandag vielen in de oostelijke provincie Nangahar acht doden bij een aanslag op een moskee die kennelijk gericht was tegen de gouverneur van de provincie.

 

Copyright 2006: Novum         

Uitgegeven op: 27-7-2006

Nederlandse militiairen verongelukt in Afghanistan

De twee Nederlandse militairen en alle andere inzittenden van een gisteren in Afghanistan neergestorte helikopter zijn omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de internationale troepenmacht in Afghanistan bekendgemaakt.  Het ministerie van Defensie heet dit inmiddels bevestigd.

Minister Kamp heeft een verklaring afgegeven over het ongeluk. Bij betuigt hierin zijn medeleven aan de familieleden van de slachtoffers. Het gaat om een luitenant-kolonel van de Luchtmacht, een sergeant van de Landmacht en veertien anderen. Het ongeluk gebeurde onder slechte weersomstandigheden in bergachtig gebied in het oosten van Afghanistan. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk . De helikopter is van Russische makelij en werd gevlogen door een Afghaans beveiligingsbedrijf. Voorzitter Wim van de Burg van Militaire vakbond AFMP wil van Defensie weten waarom er geen gebruik is gemaakt van een militaire helikopter. Wim van de Burg eist opheldering over de helikopterkeuze

De helikopter was op weg naar een Amerikaans kamp in het oosten Afghanistan, om te kijken of de beveiliging van dat kamp ook bruikbaar is voor de Nederlandse bases in Uruzgan.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

Indien er behoefte is om het condoleance register te tekenen, klik dan op de volgende �doorlink�

 

  www.11amb.nl

 

Bedankt voor uw aandacht,

Redactie V.O.C. Zuid-Holland 

Uitgegeven op: 26 juli 2006

Geen hetze tegen nep-commando�s

Door John Lazaroms,

Zaterdag 22 juli 2006 - ROOSENDAAL � Wie in Nederland als �niet-commando� met een groene baret op zijn �knar� rond wil lopen kan gerust zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat een dozijn oud-commandos je in de nek springt. �We voeren geen hetze tegen neppers. Maar ze moeten er niet opzichtig mee te koop lopen.�

De Vereniging Oud Commando�s (VOC) in Zuid-Holland liet onlangs in De Meern een notoire �nepperd� in de val lopen. 

De man struinde al jaren allerlei re�nies en bijeenkomst af. Behangen met medailles die op rommelmarkten en via internet waren gekocht. En een groene baret op het hoofd. �Hij is een oude bekende�, zo vertelt Eduard Torenbos, voorzitter van de VOC Westelijk Noord-Brabant. 

�Kijk, we kunnen er weinig van zeggen als iemand een groene baret op het hoofd zet. Zolang hij zich ook maar niet gaat voordoen als commando. Als iemand echter opzichtig gaat verhalen over zijn tijd bij het KCT, terwijl we weten dat hij daar nimmer geweest is, dan spreken we die persoon daar op aan. In het geval van bovengenoemde man heeft de VOC Zuid-Holland, vanwege zijn extraverte optreden, hem op een andere manier eens stevig door de mand laten vallen.�

En het komt regelmatig voor dat mannen zich voordoen als oud-commando. Mannen die halverwege de opleiding zijn uitgevallen. Of zelfs niet eens gediend hebben. �Sommigen zetten het zelfs op hun cv, aldus KCT-woordvoerder kapitein Jack Bakker. �En dan vinden ze het vreemd dat zo�n bedrijf dat hier even komt checken. Tja, dan vallen ze snel door de mand.� 

Want het wordt wel degelijk bijgehouden, wie wel of niet met groene baret op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal heeft verlaten. �We hebben de Korpsorders. Daar staan ze allemaal in. Op een heel enkel gevalletje na misschien. Maar het Commandomuseum heeft dan nog de commandokaarten die elke vent hier heeft gehad. Als iemand daar ook niet instaat dan wordt het penibel.�

Maar waarom zou iemand zich voor willen doen als commando? 

�Ach, er zijn mensen die graag brandweerman wilden worden. Anderen hadden graag commando willen worden. Maar om je dan voor te gaan doen als iets wat je niet bent vind ik eerlijk gezegd een beetje zielig. Heel zielig. Maar niet alleen voor jezelf. Ook voor je omgeving, voor je familie. Het komt t�ch een keer uit, want zo is het altijd met leugentjes. En alle status die je dan dacht te ontlenen aan die groene baret ben je in ��n klap dubbel kwijt. Ja, heel zielig�, zo besluit Korpswoordvoerder Jack Bakker.

 

Bron: BN de Stem

Uitgegeven op: 26 juli 2006

 

"SPECIAL FORCES KENNISMAKINGSDAGEN"

 

Het Korps Commandotroepen (KCT) is de "Special Forces" eenheid van de Koninklijke Landmacht.

Het Korps heeft behoefte aan personeel dat beschikt over een actieve en prestatie gerichte instelling, verantwoordelijkheidsbewust is, in teamverband kan en wil werken, doorzettings- en incasseringsvermogen heeft en zelfstandig is.

 

Geinteresseerd in een baan als commando?

 

Wil je er achter komen of jij in principe geschikt bent voor het KCT? Kom dan naar de Special Forces Kennismakingsdagen.

Ben je tussen de 19 en de 29 jaar? 

MELD JE HIER AAN:

 

Overgenomen van de site Korps Commando Troepen

Geplaatst op: 26 juli 2006

Van Wim van Wegen, een bevriende Marinier, ontvingen wij informatie over een pseudo die zich met man en macht  praktisch bij alle gelegenheden profileert als ex-cdo.

Voor meer informatie:            http://dutchmarines.com/NEPVET.html

Homepage Dutch Marines:    http://dutchmarines.com/

Met dank aan Wim van Wegen - Korps Mariniers

Uitgegeven op: 25 juli 2006

Ex commandos ontmaskeren nep commando

Via verschillende kanten zijn wij er achter gekomen dat er zich in regio Zuid-Holland een mogelijke pseudo commando laat zien bij officiele gelegenheden. Daarnaast claimt deze persoon min of meer bevriend te zijn geweest met de reeds overleden Prins Berhard. Ook mengt hij zich onder veteranen en geeft zich hiervoor uit. Uiteraard baseren wij ons enkel op feiten en vonden het om die reden belangrijk dat er vooraf een gedegen onderzoek zou plaatsvinden. Hierna bleek dat het zeer waarschijnlijk was dat wij met een nepper te maken hadden. Om absolute zekerheid te krijgen is een plan bedacht om de waarheid boven tafel te krijgen. Dit om de persoon in kwestie met zekerheid de oneerbare titel  Pseudo commando te geven.

Een groep ex-commandos onder leiding van Piet Kuijpers heeft een meeting georganiseerd waarbij de persoon in kwestie werd uitgenodigd in een horeca gelegenheid ergens in Utrecht. Voor alle duidelijkheid, de actie is gecordineerd en uitgevoerd door een groep ex-commandos op persoonlijke titel. Noch het Korps, noch de Commandostichting noch de Vereniging Oud Commandos Zuid-Holland zijn hierbij betrokken geweest. Wel waren er die avond leden van onder andere Vereniging Oud Commandos Zuid-Holland aanwezig.

Op de avond van 6 juli is de pseudo thuis opgehaald en gebracht naar de locatie. De insteek was dat er een oorkonde uitreiking zou plaatsvinden van commandos die vijftig jaar gerechtigd zijn van het dragen van de groene baret. Voordat de oorkonde werd uitgereikt moest de persoon in kwestie wel kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk gediend heeft bij het Korps Commando Troepen en succesvol de Commando opleiding had afgerond. Al vrij snel kwam de pijnlijke waarheid naar boven. Het bleek dat de man die tegenover ons zat geen antwoord had op vragen welke alleen echte commandos konden weten. Rap daarna biechtte hij op geen commando te zijn. Dit was het sluitende bewijs. Tijdens het gesprek wat hierna volgde hebben wij hem duidelijk gemaakt dat zijn optreden als oud-commando n zijn optreden als oud-veteraan bij velen oud-strijders in het verkeerde keelgat was geschoten en hen zelfs krenkte. De persoon in kwestie zag dit in en begreep dat hij dit maar niet meer moest doen. In goed overleg is afgesproken dat hij zich in de toekomst nimmer in het openbaar laat zien met een groene baret. Mocht dit toch gebeuren, dan volgen er verdere sancties die met de persoon in kwestie uitvoerig zijn besproken. Zoals het hoort hebben wij de persoon in kwestie keurig thuis afgeleverd en kwam er een einde aan deze opmerkelijke plechtigheid.

 

Wij moeten er voor waken dat er zich personen kunnen uitgeven die geen commando, of veteraan zijn. Wij zijn dit verplicht aan onze gevallen kameraden, maar ook als eerbetoon voor onze maten die thans hun plicht doen in verre oorden. Beiden moeten respectvol worden geeerd.

 

Aanwezige ex-commando op de meeting van 6 juli,

 

Kees Oskam

104- Wrn.Verk.Cie: 83-02

Uitgegeven op: 18 juli 2006

Commandos maken jacht op bedriegers

door Roy Klopper

ROTTERDAM, dinsdag

Oud-commandos in ons land hebben de oorlog verklaard aan charlatans die ten onrechte met een groene baret rondlopen op renies en andere officile gelegenheden.

De kleine tienduizend commandos die sinds de oprichting van het keurkorps in de Tweede Wereldoorlog zijn opgeleid, worden om de haverklap verrast door veelal bejaarde heren die zich bij defils of evenementen als de vandaag begonnen Nijmeegse Vierdaagse profileren als drager van de groene baret. Onderzoek leert vaak dat ze nimmer een opleiding van het korps hebben afgerond.

De echte commandos zijn deze bedriegerij beu. Onze collegas zijn in oorlogsgebieden gestorven en nu strijken de anderen met hun eer, aldus voorzitter P. Kuijpers van de Vereniging Oud Commandos (VOC) Zuid-Holland. De mannen willen hun nepcollegas opsporen en ter verantwoording roepen.

Vorige week viel het eerste slachtoffer. In een motel bij De Meern voelden vijf gewezen commandos een man aan de tand die meermalen in het openbaar beweerde dat hij als lid van het landmacht-keurkorps prins Bernhard had ontmoet. Hij verschijnt bovendien te pas en te onpas met een groene baret op veteranenreunies, terwijl niemand van zijn lichting hem kent.

Oorkonde

We lokten de man door hem een oorkonde in het vooruitzicht te stellen. Na ondervraging erkende hij dat hij de groene baret nooit heeft mogen dragen en dat hij zijn opleiding al na twee dagen had gestaakt. Hij beloofde beterschap en maakte excuses, waarna we hem keurig weer thuis hebben afgeleverd, aldus Kuijpers.

Bron: Nieuwsblad De Telegraaf

Uitgegeven op: 22-7-2006

Nederlandse commando's doden taliban

'Directe dreiging' in Uruzgan (c) ANP

DEN HAAG - Nederlandse commando's hebben de afgelopen tien dagen in Afghanistan zeker achttien talibanstrijders gedood. Dat heeft de commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn vrijdag bekendgemaakt.

De vijandelijke strijders werden gedood bij een speciale actie in de Baluchi-pas in de Afghaanse provincie Uruzgan. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers.

De offensieve operatie van de commando's was ingegeven door een 'directe dreiging' voor de twee Nederlandse bases in de provincie, kamp Holland bij Tarin Kowt en het kleinere kamp bij Deh Rawod. Volgens Berlijn waren er voldoende bewijzen dat de Nederlandse kampen werden geobserveerd en dat de strijders van onder andere de taliban iets van plan waren om een offensieve actie te rechtvaardigen.

Er waren volgens de generaal enkele honderden strijders actief in de Baluchi-vallei. Vanaf de toppen van de vallei zou kamp Holland, tien kilometer verderop, mogelijk onder vuur genomen worden. Ook zou het de bewegingsvrijheid van de Nederlanders in het gebied belemmeren.

Daarom werd samen met eenheden van de door de Amerikanen geleide operatie Enduring Freedom (OEF) een zware actie op touw gezet. Daarbij namen de Nederlandse commando's de bergrug voor hun rekening en de OEF-soldaten het lager gelegen gebied van de pas. De Nederlandse eenheden werden bij hun acties ondersteund door Nederlandse F16's en Apache-gevechtshelikopters.

De achttien doden konden door verkenningen ter plaatse worden geverifieerd en gedentificeerd als strijders. Over hun nationaliteit wilde Berlijn niets kwijt. Evenmin wilde Berlijn zeggen hoeveel taliban er door de OEF-troepen werden gedood. Volgens de generaal was de actie uitstekend gecordineerd. De aangetroffen bevolking was blij met de uitschakeling van de taliban, zo bleek uit een eerste contact.

Het aantal omgekomen vijandelijke strijders komt boven op de schatting van 'enkele tientallen doden' die Nederlandse commando's tijdens eerdere schermutselingen met de vijand hadden gemaakt. De gecordineerde actie was mede van belang omdat Nederlandse troepen op 1 augustus de gebiedsverantwoordelijkheid van de Amerikanen overnemen in het zuidelijk deel van de provincie Uruzgan. De eindverantwoordelijkheid van de militaire operaties in het gehele zuidelijk deel van Afghanistan komt in handen van de Navo-operatie Isaf.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

Uitgegeven op: 22 juli 2006

Commandos verijdelen aanval op Kamp Holland

Nederlandse militairen doden achttien Taliban-strijders in Uruzgan

Van onze verslaggevers

Nederlandse commandos hebben in de Afghaanse provincie Uruzgan achttien Taliban-strijders gedood.

Enkele honderden strijders waren volgens commandant der strijdkrachten Berlijn van plan om het Nederlandse militaire kamp bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt aan te vallen. De strijders hadden zich verschanst op bergtoppen van de Baluchi-vallei, tien kilometer ten noordoosten van Tarin Kowt. Vanwege deze acute en directe dreiging zijn de afgelopen tien dagen Nederlandse commandos met lichte terreinwagens de bergen in getrokken om  met luchtsteun van Apache-helikopters en F16s  strijd te leveren, met achttien doden tot gevolg. Een aanval op Kamp Holland had aan Nederlandse kant tot veel slachtoffers kunnen leiden en zou volgens Berlijn de missie als zodanig in gevaar hebben gebracht. Bij de actie zijn geen strijders gevangengenomen.

Begin vorige maand maakte Defensie al bekend dat commandos bij verschillende eerdere acties enkele tientallen leden van Afghaanse strijdgroepen hadden gedood. Volgens generaal Berlijn zijn er voldoende bewijzen gevonden dat de achttien strijders vijandige bedoelingen hadden. Dat zou blijken uit bij de lichamen aangetroffen wapens, paspoorten en andere papieren en uit informatie van de Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. We hebben kunnen zien dat het Nederlandse kamp geobserveerd werd en dat er plannen waren om het kamp aan te vallen, aldus Berlijn gisteren op een persconferentie in Den Haag. De lokale bevolking zou dankbaar op de actie hebben gereageerd. Zon 300 inwoners zijn het gebied ontvlucht.

Uit de Tweede Kamer klonk gisteren begrip en respect voor de operatie van de commandos. Al geven de gevechten volgens PvdA-woordvoerder Koenders wel aan dat de situatie in het gebied verslechtert. De grootste oppositiepartij wil overleg in de Navo over eventuele extra troepenzending door bondgenoten.

Het VVD-kamerlid Van Baalen noemt de toestand in Uruzgan precair maar niet uitzichtloos. De uitkomst van deze gevechten geeft aan dat de westerse militairen daar een overwicht hebben. Terwijl onze troepen nog niet eens volledig zijn ontplooid. Dus hebben we grip op de situatie.

Mocht de Navo meer militairen willen inzetten, dan steunt de VVD ook een Nederlandse extra inspanning. Het CDA vindt het te vroeg om te praten over het sturen van extra troepen.

Bron: nieuwsblad Trouw

Uitgegeven op: 22 juli 2006

Tien dagen strijd zonder schrammetje op te lopen

Achtergrond  van onze verslaggever Nol van Bemmel

AMSTERDAM - Het ging in bijna alle gevallen om zelfverdediging: de commandos beantwoordden geweerschoten van de Taliban. En opnieuw kwamen de Nederlandse troepen in Afghanistan er zonder kleerscheuren van af.

Dit artikel maakt deel uit van

dossier: Missie Afghanistan

ARTIKELEN

Nederlanders doden achttien Talibanstrijders

Uitleg

Terwijl Nederlandse militairen nog bezig zijn met verdedigingswallen opwerpen en slaapvertrekken bouwen, verzamelen honderden Talibanstrijders zich in de Baluchi-pas met uitzicht op de Nederlandse basis in Tarin Kowt. Vanaf die strategische hoogte, tien kilometer ten noordoosten van Camp Holland, kunnen de strijders de Nederlandse militairen onbelemmerd observeren en bestoken met mortieren.

Een acuut gevaar, oordeelde generaal Dick Berlijn, commandant van de strijdkrachten. Hij geeft opdracht offensief op te treden om te voorkomen dat de hele missie nog voor de begindatum van 1 augustus in gevaar komt. De aanval wordt uitgevoerd in samenwerking met een grotere troepenmacht die optreedt in het kader van operatie Enduring Freedom, de wereldwijde strijd tegen terrorisme.

Nederland doet mee met enkele groepen commandos in open Mercedes-jeeps, met een peloton infanterie in pantserrupsvoertuigen met 20 mm kanon en met F-16 gevechtsvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters. Die staan onder Nederlands commando. Berlijn: Er is natuurlijk cordinatie geweest, want beide operaties gebeuren gelijktijdig en met hetzelfde doel.

Het offensief begint op 11 juli. Eerst kiezen Nederlandse rupsvoertuigen posities ten noorden van Tarin Kowt. Zij moeten de basis beschermen tegen Talibanstrijders die zuidwaarts trekken. De rest van de strijdmacht nadert de bergpas vanaf de andere kant, vanuit het noorden. De grondtroepen worden gesteund door onder meer de Amerikaanse luchtmacht.

De Nederlandse commandos nemen een hoge bergrug voor hun rekening in het zuiden van de vallei. Zij leggen de route voor een deel te voet af. Daarbij leveren ze meerdere vuurgevechten.

Het ging in bijna alle gevallen om zelfverdediging: de commandos beantwoordden geweerschoten. Een enkele keer begonnen de Nederlanders met schieten, maar ook dat viel volgens generaal Berlijn binnen de Nederlandse geweldinstructie.

Achttien personen kwamen door geweervuur om, hun wapens en persoonsbewijzen wijzen volgens Defensie op Talibanstrijders. De commandos hebben luchtsteun aangevraagd, maar niet gekregen. Onder meer omdat een F-16 piloot de kans op onschuldige slachtoffers te groot achtte.

De opmars door de Baluchi-valei gebeurde in een opvallend laag tempo. Tien kilometer in tien dagen. Dat betekent dat de militairen zeer omzichtig te werk konden gaan. Een woordvoerder: Zij hebben achter iedere steen kunnen kijken.

Een verklaring waarom de commandos opnieuw zonder schrammetje een serie vuurgevechten doorkomen, heeft te maken met hun technologische overwicht. Zo vond een deel van het offensief s nachts plaats en commandos beschikken over nachtzichtapparatuur.

Tenslotte openen Talibanstrijders vaak het vuur vaak al op vier-vijfhonderd meter afstand, terwijl hun kalasjnikov-geweren dat eigenlijk niet aankunnen. De geweren en richtmiddelen van de commandos zijn een stuk accurater.

Binnenland,

Bron: De Volkskrant

Uitgegeven op: 24 juni 2006

Talibaan vallen commandos aan 

Door een onzer redacteuren,

Den Haag, 24 juni. Nederlandse commando's hebben gisteren in de Afghaanse provincie Uruzgan opnieuw hevig gevochten met strijders, vermoedelijk van de Talibaan. Aan Nederlandse zijde zijn geen doden of gewonden gevallen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn de Nederlandse commando's te hulp geschoten door Nederlandse Apache-gevechtshelikopters. Ook verleenden vliegtuigen van coalitiegenoten luchtsteun.

De commando's werden ten noorden van de Nederlandse basis in Tarin Kowt bechoten met geweren en raketgranaten. De schermutselingen hadden plaats in het gebied ten noorden van Tarin Kowt. De commando's waren bezig met verkenningen.

Eerder deze week hadden nog twee kleinere incidenten plaats. Afgelopen zondag was er een kort vuurgevecht in de buurt van Tarin Kowt waarbij waarschijnlijk een strijder van de Talibaan is uitgeschakeld. Maandag kreeg dezelfde Nederlandse eenheid te maken met mortiervuur. Daardoor raakte een Nederlands voertuig van de weg. Twee Nederlandse militairen liepen daarbij kneuzingen op.

Voorafgaand aan de schermutselingen van deze week was het tien dagen rustig geweest in Uruzgan. Bij de gevechten van de afgelopen maanden hebben Nederlandse commando's waarschijnlijk enige tientallen tegenstanders gedood, zei eerder de commandant van de huidige eenheid militairen in Uruzgan, kolonel Henk Morsink.

De missie van vijftien militaire instructeurs in Irak wordt met een halfjaar verlengd tot februari volgend jaar. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. De vijftien Nederlandse militairen houden zich in NAVO-verband bezig met het opleiden van Irakese legerofficieren en komen over het algemeen de zwaar beveiligde internationale zone in de hoofdstad Bagdad niet uit

Bron: NRC.NL

Uitgegeven op: 23 juni 2006

DEN HAAG - Nederlandse commando's hebben vrijdagochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan weer hevig gevochten met waarschijnlijk taliban-strijders. Aan Nederlandse kant zijn geen doden of gewonden gevallen, aan de kant van de taliban-strijders waarschijnlijk wel, maar zeker is dat niet.

De Nederlandse commando's werden uiteindelijk te hulp geschoten door Nederlandse Apache-gevechtshelikopters.

Dat is vrijdag gemeld door een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De schermutselingen hadden plaats in het gebied ten noorden van Tarin Kowt. Daar komt de belangrijkste basis van de Nederlandse militairen. Nu zitten er 370, vanaf 1 augustus zeker 1400.

Bron: www.nu.nl

Uitgegeven op: 17 juni 2006

Kolonel: Nederlandse commando verdient compliment

Missie Afghanistan

door George Marlet in Kandahar

Nederlandse commando's hebben bij hun vuurgevechten met Taliban-strijders zorgvuldig gehandeld, zegt kolonel Henk Morsink.

Morsink, commandant van de opbouweenheid in Zuid-Afghanistan, maakte vorige week bekend dat de commando's sinds begin mei tientallen Taliban-strijders in Uruzgan hebben gedood. Tijdens verkenningen werden Nederlandse patrouilles in totaal zes keer door vijandelijke strijders beschoten. Volgens Morsink hebben de commando's steeds zorgvuldig en zeer professioneel gehandeld.

,,Ze schieten niet zomaar op iets waarvan ze denken: dat zou weleens een doel kunnen zijn. Ze analyseren: wie heeft er op mij geschoten? Dan wachten ze tot ie nog een keer schiet, om zeker te weten dat ze het doel onderkend hebben en dat ze dat doel kunnen raken. Met zijn twee'n beslissen de commando's: hij is het echt. Dan pas schieten ze.

In het Nederlandse hoofdkwartier op Kandahar Airfield spreekt Morsink in lovende termen over de keurtroepen van de landmacht, die overigens volledig van de buitenwereld worden afgeschermd. ,,Die mannen zijn zo verstandig en hebben zoveel zelfbeheersing dat ze zelfs onder vijandelijk vuur blijven nadenken: wat doen we precies, zijn er vrouwen en kinderen in de buurt, dan schieten we niet terug. Dat is een compliment waard.

In Nederland ontstond nogal wat ophef over de mededeling van Morsink dat in Uruzgan tientallen doden zijn gevallen. Het ministerie van defensie had tot dat moment alleen in bedekte termen over mogelijke slachtoffers gesproken. Henk Morsink, zeggen collega-militairen, is er de man niet naar om zaken te verhullen. Zelf heeft hij de commotie in Nederland met enige verbazing gevolgd. ,,Dat we vuurcontacten hebben, is al anderhalve maand bekend. Alsof er dan niets gebeurd is! Dat is je kop in het zand steken; er is wel degelijk wat gebeurd.

Morsink wil zich niet uitlaten over de kans dat Nederlandse militairen in Uruzgan sneuvelen. ,,We hebben van het begin af aan gezegd: dit is een gevaarlijke missie, waarbij gewonden of doden kunnen vallen.

De discussie of Nederlandse militairen vanwege de onrust in Uruzgan wel aan opbouw toekomen, is voor Morsink academisch. Hij heeft besloten om binnenkort al patrouilles te laten lopen in provinciehoofdstad Tarin Kowt, zodat de bevolking kan vaststellen dat Nederlandse militairen geen kwaad in de zin hebben. Het winnen van de hearts and minds is in Tarin Kowt al op kleine schaal begonnen. Met Nederlands geld is een betonfabriek herbouwd waar honderd inwoners werk hebben gekregen.

,,Van de honderd dagen die we nu bezig zijn, was er op zes dagen gevechtscontact. En van de 1000 militairen die in het zuiden van Afghanistan zijn, hebben er vijftig aan die gevechten meegedaan. Je moet de zaken wel in verhouding zien.

Verslaggever George Marlet verblijft bij de Nederlandse troepen in Zuid-Afghanistan. Vanwege de veiligheid van de uitgezonden militairen heeft het ministerie van defensie vooraf inzage in zijn artikelen.

Bron: Nieuwsblad Trouw

Uitgegeven op: 15-06-2006 

INTOCHT NIEUWE COMMANDO'S VAN DE LANDMACHT

Bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal vindt vrijdag 16 juni de traditionele intocht van de nieuwe lichting Groene Baretten plaats. Rond acht uurs ochtends lopen de kersverse commando's de poorten binnen van de kazerne in Roosendaal, na een 23 weken durende training. Aansluitend vindt de uitreiking plaats van de groene baret.

De militairen begonnen in januari aan hun opleiding tot commando. In de afgelopen twee weken hebben zij hun laatste beproeving ondergaan: een twee weken durende tactische eindoefening. In deze periode zijn alle vaardigheden die een groene baret moet beheersen in de praktijk getest. 

Vanuit een tentenkamp nabij Roosendaal ondergingen ze diverse fysieke en mentale uitdagingen. Het draaide hierbij om bijvoorbeeld commandovoering, infiltratie en verkenningen. De oefening eindigt traditiegetrouw met de 'commandantenmars', een nachtelijke tocht van 25 kilometer met verzwaarde bepakking. 

Voorafgaand aan de traditionele baretuitreiking worden de militairen beedigd. Tevens is er een programma voor de relaties van de nieuw gebrevetteerde commando's en genodigden.

Bron: Niet bekend, doch niet V.O.C. Zuid-Holland. 

"Indrinken van de zojuist gehaalde Groene baret" : Proficiat mannen! 

Binnenkomst van de nieuwbakken Nederlandse Commando's in Roosendaal!

PATROUILLES IN URUZGAN

De Deployment Task Force in Afghanistan gaat binnenkort buiten het kampement van Tarin Kowt patrouilleren. De patrouilles vinden plaats in het kader van de beveiliging van het kamp.

Op deze wijze wordt tevens contact gemaakt met de plaatselijke bevolking. Zo tonen de Nederlandse militairen hun gezicht en zijn ze in staat een vertrouwensband met hun naaste buren in het gebied op te bouwen. Volgens kolonel Henk Morsink, de commandant van de DTF, is het "mooier om de veiligheid buiten de basis te bevorderen, dan achter een veilige wal slechts toe te kijken". 

De patrouilles zullen worden uitgevoerd door militairen afkomstig van 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte. 

 

Bron: Defensie.nl

 

 

Nederlandse commando's doden Talibaanstrijders

Nederlandse commandos hebben bij gevechten in de Afghaanse provincie Uruzgan de afgelopen maanden waarschijnlijk enkele tientallen" vijandelijke Talibaan-strijders gedood, waaronder een belangrijke leider van de Talibaan. Dat zegt kolonel Henk Morsink van de Nederlandse Deployment Task Force (DTF) vandaag in het NRC Handelsblad. Morsink laat wel weten dat het om schattingen gaat.

In Zuid-Afghanistan zijn de Nederlandse elitetroepen de afgelopen maand 6 keer in conflict geraakt met mogelijke Talibaan-strijders, aldus Morsink. De laatste keer zou zijn geweest in de nacht van 7 op 8 juni. 

Volgens de Nederlandse kolonel hebben de Nederlandse commandos zware gevechten moeten leveren met de Afghaanse strijders, waarbij zwaar geschut werd ingezet tegen de Nederlandse militairen, zoals raketgranaten en mortieren. Er zouden aan Nederlandse zijde geen slachtoffers zijn gevallen. 

Het kabinet is afgelopen vrijdag ingelicht over de gevechten van de Nederlandse militairen in de zuidelijke Afghaanse regio. De Nederlandse commandos verkennen het gebied in deze regio waar 1400 Nederlandse militairen vanaf augustus in Uruzgan gestationeerd zullen worden als onderdeel van de NAVO ISAF-missie. 
 

 

 

Bron: NRC

Uitgegeven op: 01-12-2005

MEDAILLE-UITREIKING SPECIAL FORCES

De militairen van de eerste lichting Special Forces Taakgroep in Afghanistan hebben vandaag de Nederlandse herinneringsmedaille vredesmissies ontvangen. De uitreiking vond plaats op de vliegbasis Soesterberg. Minister Kamp hield de openingsspeech en reikte persoonlijk een aantal onderscheidingen uit.

Deze lichting van de taakgroep maakte onderdeel uit van de Operatie Enduring Freedom. In Afghanistan opereerde de eenheid in het zuiden van de provincie Kandahar. Ze richtte zich vooral op het uitvoeren van verkenningen en het vergaren van inlichtingen. Daarmee werd de politieke, sociale en economische en veiligheidssituatie in het gebied in kaart gebracht. Daarnaast zijn belangrijke taken het opbouwen van een netwerk onder de plaatselijke bevolking en het winnen van vertrouwen in de internationale troepenmacht.

Bron: www.defensie.nl

Uitgegeven op: 19 april 2005

Nederlandse commando's en mariniers zijn begonnen aan de meest uitdagende missie van de afgelopen jaren. Een kopgroep van rond negentig militairen vertrok maandag (18 april) van de vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan, nadat minister Kamp ieder persoonlijk de hand had geschud.

In totaal zendt Nederland 250 militairen voor een jaar naar het zuidoosten van het land, met een thuisbasis in de buurt van Kandahar. Ondersteund door een 85 man sterk luchtmachtdetachement met vier Chinook transporthelikopters gaan commando's en mariniers een onherbergzaam gebied controleren met een omvang van enkele malen Nederland.   

Ze moeten helpen voorkomen dat restanten van terroristische organisaties als Al-Qaeda, de Taliban en Herzb-i-Islami van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar zich kunnen hergroeperen. Om dat te bereiken, "moet je de oorlog bij hen brengen, anders brengen zij de oorlog naar jou", vatte generaal-majoor Pieter Cobelens, directeur Operaties van het ministerie van Defensie, een deel van de opdracht samen. 

De andere kant van de missie behelst het winnen van vertrouwen van de lokale bevolking. Daarom zullen deze langeafstandsverkenners ook niet zoals gebruikelijk volledig onzichtbaar zijn. Zij moeten netwerken opzetten en praten met bijvoorbeeld dorpsoudsten. Voor het uitvoeren van kleinschalige wederopbouwprojecten krijgen ze geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken.   De Special Forces hebben als hoofdtaak het gebied zo volledig mogelijk onder controle te krijgen. Het uiteindelijke doel is het zuidoosten onder het gezag van de centrale regering in Kaboel te brengen. 

Met de missie gaan nog vier leden van de Koninklijke Marechaussee mee, die eventuele incidenten moeten onderzoeken. 

Bron: Defensie.nl
                     
24 maart 2005 - Mission Completed!! 

De Stichting Redt de Groene Baret is zeer verheugd over het besluit van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten de kleur van de KL-baret algemeen aan te passen. 

In 2003 begon de Stichting, met als achterban met name vele honderden oud- Commandos en actief dienende Commandos een procedure tegen de staat, omdat de groene kleur van de KL- baret algemeen dusdanig weinig afwijkt van de Commandobaret dat hierdoor het onderscheidend vermogen te gering is. 

Bij die procedure heeft de Stichting dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van de terzake in dit recht gespecialiseerde advocaat mr. Henk van der Meijden van OMVR-advocaten te Harderwijk. De Commandobaret, beter bekend als De Groene Baret en ooit ingevoerd door Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog, staat al 62 jaren symbool voor de fysiek en mentaal zeer zware Commando-opleiding en wordt als onderscheidingsteken gedragen door actief dienende en oud- Commando's.
Voorzitter van de Stichting, Wim Wentink: Het siert de Bevelhebber dat hij, na intern beraad en kennisname van de argumenten van de Stichting, tot het voortschrijdende inzicht is gekomen om in het belang van velen dit onderscheidingsteken op waarde te schatten. Wij waren als Stichting reeds na enkele orinterende gesprekken met de Koninklijke Landmacht eind vorig jaar hoopvol gestemd dat een bevredigend alternatief zou worden gevonden. Zodoende hebben wij gedurende de afgelopen periode onze rechtsactiviteiten op een laag pitje gezet.
Johan Ros, secretaris van de Stichting: Het getuigt van goed leiderschap en inzicht om een zulk omvangrijk besluit te heroverwegen en het tij te doen keren. Het is niet alleen een blijk van waardering voor oud- Commando's en veteranen, maar ook zeker een geweldige opsteker voor de actief dienende Commando's die in risicovolle gebieden opereren voor de vrijheid van velen. 

Nu het doel is bereikt, zal de Stichting afzien van verdere rechtsmaatregelen en zal zij terstond de procedure tegen de staat beindigen.

W.J. Wentink,
Voorzitter

Bron: Stichting 'Redt de Groene Baret'